Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Boljim kvalitetom na tržište Dalekog istoka

    Jedno od glavnih pitanja u budućnosti biće kako objediniti sve neujednačene standarde u proizvodnji hrane, smatra predsednik MK Grupe Miodrag Kostić, dodajući da je danas glavni fokus na kvalitetu.

    Pre 30 godina bila je bitna samo količina, a ne i kvalitet, a danas na primer i u proizvodnji šećera je počelo da se postavlja pitanje kvaliteta, tako da postoji šećer po srpskim, američkim, evropskim i ruskim standardima, objasnio je Kostić na skupu Agri Istok (East Agri) u Beogradu.

    On je dodao da, na globalnom nivou, svi žele bolji kvalitet po što nižoj ceni i da su zbog toga proizvođači pod velikim pritiskom, ukazujući da je cena šećera danas niža za 40 do 50 odsto u odnosu na pre dve godine i da postoji mogućnost da će biti još niža.

    S druge strane i dobavljači odnosno poljoprivredni proizvođači širom sveta su često nezadovoljni otkupnom cenom, napominje Kostić, ukazujući da MK grupa ima 1.600 dobavljača.

    Predsednik MK Grupe smatra i da će se fokus sa tržišta Evropske unije pomeriti na tržište Dalekog istoka, sa populacijom od 3,5 milijardi ljudi, gde će se, prema njegovoj oceni, potrošnja u narednih dvadeset godina povećati za 500 odsto.

    Kostić smatra da će se u narednih deset godina još više raditi na kvalitetu i da će se svi okupiti oko krupnih imena i brendova, a veruje i da će biti manje subvencija u poljoprivredi.

    Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović rekao je na istom skupu da imamo suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU što je dokaz da aktuelna politika daje rezultate, ipak potrebno je i da, kako je naveo, poljoprivrednici unaprede svoja znanja i da im u tome pomognu strani stručnjaci.

    Na skupu je rečeno i da će Srbija u narednih sedam godina dobiti milijardu evra iz IPARD, kao i da taj program sadrži 11 novih mera za pomoć poljoprivrednicima kako bi postali konkurentni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE