Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija za milion radnih mesta na Balkanu

    Ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta neki su od brojnih izazova sa kojima region mora zajednički da se suoči, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

    Dačić je, na godišnjem sastanku Regionalnog saveta za saradnju (RSS) u Bukureštu, rekao da su zemlje regiona ostvarile veliki napredak na političkom planu i evropskim integracijama, ali da predstoje brojni izazovi.

    Regionalna saradnja je jedan od glavnih prioriteta naše spoljne politike. Uveren sam da je ta saradnja, orijentisana ka konkretnim projektima, ključ ostvarivanja ekonomskih i političkih prioriteta u regionu, istakao je Dačić.

    Šef srpske diplomatije je rekao da je dinamika regionalne ekonomske saradnje, koja je od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, dobila na intenzitetu usvajanjem i početkom sprovođenja Strategije i radnog programa RSS od 2014 do 2016 i posebno Strategije RSS za Jugoistočnu Evropu 2020.

    Ova strategija nam upravo ukazuje da čitav region mora zajednički da se suoči sa pitanjima koja su od ključnog značaja za svaku zemlju ponaosob, a to su ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta, ističe Dačić.

    Kako je naglasio, ostvarivanje tako značajnih zadataka svakako nije moguće bez međusobne saradnje na regionalnom nivou. Nadam se da će upravo ovi ambiciozni ciljevi Strategije za JIE 2020 doprineti čvršćem povezivanju zemalja regiona, rekao je Dačić.

    Savet za regionalnu saradnju pripremio je strategiju "Jugoistočna Evropa 2020" kako bi pomogao vladama da se usredsrede na ekonomiju, otvaranje radnih mesta i kvalitetno upravljanje privredom, rečeno je u Bukureštu na prvom sastanku Upravnog odbora strategije.

    Kako je saopštio Savet, Strategija je pripremljena s obzirom na to da su slab privredni rast i nezaposlenost najveći problemi regiona, a predstavlja zajedničku strategiju ekonomskog razvoja sedam zemalja iz JIE, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

    Rast koji će podstaći neke od 86 strateških mera, kako je navedeno, mogao bi do 2020. godine da otvori milion radnih mesta i celi region približiti pristupanju EU.

    Jedan od instrumenata koji će biti na raspolaganju za sprovođenje strategije JIE 2020 je IPA II, odnosno instrument EU za predpristupnu pomoć, kroz koji će u narednih sedam godina za ovu namenu osigurati 11,7 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE