Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se uspešni nose sa kritikama, neuspehom i razočaranjima

    Svaka karijera ima uspone i padove,a za karijeru sa više uspona morate naučiti da se nosite sa padovima. A od koga je bolje naučiti ove lekcije, nego od onih koji su prevazilaženjem problema i zdravim odnosom prema kritici, postali izuzetno uspešni.

    Kada je pre nekoliko meseci izgubio top poziciju u Microsoftu, izvršni direktor Forda, Alan Mulally nije dozvolio da ga to uzdrma. Sada kada je najavio povlačenje iz kompanije, brojne firme pokušavaju da ga regrutuju. Ali Mulally nije uvek bio ovoliko poželjan niti smiren kada je bivao suočen sa odbijanjem. Kada je bio predsednik Boinga i kada je nakon deset godina posvećenog rada bilo očekivano da će postati izvršni direktor, to se nije desilo. Nakratko je očajavao ali se brzo oporavio shvativši da „loš stav briše sećanja ljudi na postignuti uspeh“. Jednostavno nije želeo da uprlja ono što je postigao time što će postati ’onaj ogorčeni čovek’. Odlučio je da ostane ponosan vođa, za kakvog ga svi znaju, i ubrzo mu je ponuđena pozicija u Fordu.

    Mark Thompson, autor knjige ’Admired: 21 Ways to Double Your Value’, navodi tri mehanizma, kojima Mulally reaguje kada je suočen sa kritikom, neuspehom i razočaranjem, i čuva svoj duh koji ga je i doveo do uspeha.

    Pusti neka prođe!

    Mulally često koristi ovu rečenicu. Na Thompsonovo pitanje kako se osećao kada su ga tokom karijere neki šefovi omalovažavali, on je ovako odgovorio: „Takmičenje je van ovih kancelarija, a ne u njima. Ne dozvolite da bilo čije mišljenje određuje ko ćete postati.“

    Svoj neuspeh pretvorite u mudrost

    Kada je preduzetnik i investitor Charles Schwab pao ispit iz engleskog , malo je falilo da bude izbačen sa fakulteta. Angažovao je porodicu i prijatelje da mu pomognu sa čitanjem i pisanjem, a kasnije je saznao da zapravo njegov problem ima ime – disleksija. „Možda zvuči čudno, ali ono što je izgledalo kao poraz, u stvari je bio pravi poklon“ rekao je Schwab. Kroz ovaj proces on je naučio kako da uposli talentovan i poverljiv tim, kao i kako da delegira poslove. On kaže: „Brilijantni preduzetnici misle da mogu sve sami da urade, i ne provode dovoljno vremena kako bi pronašli prave ljude uz koje će napredovati“. Neuspeh će vas naučiti najbitnije lekcije samo ako ste dovoljno pametni i hrabri da ih čujete.

    Suočite se sa surovom istinom

    „Kritika najviše boli onda kada je istinita. Naučite da je prihvatite i da se sa njom suočite“, kaže Thompson. „Baveći se preduzetništvom, bio sam u upravnim odborima mnogih kompanija u njihovom začetku, između ostalih i Rioporta. Jednom prilikom sam se na nekom skupu hvalio uspehom Rioportovog mp3 playera, i u jednom momentu se iz mase pojavio Steve Jobs, a to je bilo mnogo pre izlaska Appleovog iPoda, i rekao kako je naš proizvod smeće i da mu ne daje ni godinu dana. I bio je u pravu, a da sam ja bio iskren prema sebi i meni bi to bilo jasno. Surova istina je bila, da je naš proizvod, iako kvalitetan, bio previše komplikovan za rukovanje. Celu sledeću godinu sam proveo pokušavajući da kroz poznanstvo sa Jobsom upijem njegovu viziju digitalnih medija. Tako sam shvatio da je za mene pametnije da uložim u Apple nego u Rioport“, iskren je Thompson. Alan Mulally bi na to rekao: „Pobednici brzo uče kako da sami sebi ne budu prepreka“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE