Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako istinski biti srećan: Tajna budističkih monaha

    Hajde da pričamo o sreći, jer ona nije neka nevažna životna obaveza. Ali kada govorimo o nečemu što „određuje kvalitet svakog trenutka naših života, bolje bi nam bilo da znamo šta je to. Nije nemoguće da baš zato što ne znamo šta je sreća, da joj tako često okrećemo ledja, iako zapravo sve vreme tragamo za njom. Iako želimo da izbegnemo patnju, čini se kao da joj nekako hrlimo u susret“ ovako počinje svoj govor na TED konferenciji ’najsrećniji čovek na svetu’, budistički monah, Matthieu Ricard.

    Pokušavajući da definiše sreću i ono iz čega se ona sastoji, Ricard je pokušao da pokaže koliko je ona dostupna svima, da se ona ne nalazi u spoljašnjem svetu, nego u samim ljudima. Sa takvim saznanjem budistički monasi žive hiljadama godina i meditacijom transformišu svoj um, negirajući negativne emocije onim pozitivnim. Ricard želi da ukaže na neophodnost rada na onom unutrašnjem, onom od čega je sreća u stvari sazdana. Pročitajte deo govora koji bi mogao mnogima da pomogne da uvide gde sami greše, kao i kako da isprave tu svoju grešku:

    „Sreća je tako nejasna reč, bolje da kažemo ’blagostanje’. Mislim da bi najbolja bila definicija, prema budizmu, bila ona koja kaže da blagostanje nije samo ugodan oset ili senzacija. Blagostanje je duboko ukorenjen osećaj mirnoće i ispunjenosti, stanje koje preovlađuje nad drugim emocionalnim stanjima.

    Često za srećom tragamo u spoljašnjem svetu. Mislimo da ćemo je pronaći ako bismo posedovali ovo ili ono, ako bi se stekli svi uslovi. Često kažemo:''Bili bismo srećni kad bismo imali sve sto je potrebno da bismo bili srećni''. Sama ta rečenica već otkriva uzrok propasti sreće. Imati sve.

    Hajde da pogledamo na unutrašnje uslove. Nisu li oni snažniji? Zar nije um taj koji prevodi spoljašnje uslove u kategorije sreće ili patnje? Zar nije najmoćniji? Iz iskustva znamo da mozemo živeti ’kao bubreg u loju’, pa da budemo ipak potpuno nesrećni iznutra.

    Dalaj Lama je bio jednom u Portugalu, a tamo se gradilo na sve strane. Jedne večeri je rekao: ’Pogledajte, sav taj trud da izgradite toliko toga, ali, zar nije podjednako bitno da i sebe izgradite’. Onda je nastavio: ’Mozda cete dobiti najluksuzniji stan na stotom spratu super- moderne i udobne zgrade, ali, ako ste duboko u sebi nesrećni, jedino sto će vas interesovati jeste prozoru sa koga biste mogli skočiti.’ S druge strane, svi znamo ljude koji žive u teškim okolnostima, a ipak uspevaju da očuvaju mirnoću, unutrašnju snagu, slobodu, poverenje. Dakle, unutrašni uslovi su jači. Sam doživljaj nalazi se u nama samima, u našoj svesti.

    Da li je moguće promeniti način postojanja, transformisati nečiji um? Mogućnost za promenu postoji, zato što su sve emocije prolazne.Ovo je polazište za vežbanje uma. Vežbanje uma se zasniva na ideji da dva suprotna mentalna faktora ne mogu delovati u isto vreme. Možete prvo voleti a onda mrzeti. Ali, ne možete u isto vreme, prema istoj osobi, osećati i želju da je povredite i želju da joj učinite dobro. Što znači da postoji prirodni protivotrov za svaku emociju.

    Na nama je da pronađemo univerzalni protivotrov za sve emocije.Obicno, kada nas nešto iritira, izaziva mržnju, uznemirava, ili kada smo opsednuti nečim, naše misli se na to stalno vraćaju. Svaki put kada pomislimo na to, još smo više uznemireni. To je proces koji sam sebe pokreće i osnažuje. Ono sto bi trebalo da posmatramo nije izvan, već u nama. Posmatrajte sam bes; on izgleda veoma preteće, kao naduti oblak monsuna. Čini nam se da možemo sedeti na tom oblaku, ali ako probamo, videćemo da je to samo magla. Isto tako, ako pogledamo na samu misao o besu, nestaće kao mraz na jutarnjem suncu. Ako to činimo iznova i iznova, kao instinkt, mogućnost da se bes ponovo javi biće sve manja. Dok ne dođemo do toga, da ako se bes i pojavi, samo će proći kroz našu svest kao ptica što proleti nebom ne ostavljajući nikakav trag. Ovo je princip vežbanja uma."

    Pogledajte video i poslušajte ovaj inspirativni govor sa srpskim titlom:

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE