Donatorska konferencija 16. jula

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Donatorska konferencija 16. jula

  Donatorska konferencija za prikupljanje pomoći žrtvama poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini biće održana 16. jula u Briselu, saopštio je evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

  Evropska unija i njene članice su solidarne sa žrtvama nedavnih ekstremnih poplava u jugoistočnoj Evropi, poručio je Fule preko video linka na internet stranici Evropske komisije.

  File je rekao da će EU iskoristiti "sve raspoložive instrumente" da pomogne Srbiji i BiH da se oporave od posledica nepogode i pozvao donatore da daju velikodušan doprinos oporavku dveju zemalja.

  Pored Evropske komisije, u organizaciji donatorske konferencije učestvuju Francuska i Slovenija, a cilj konferencije je da se obezbedi dodatna podrška Srbiji i BiH u saniranju posledica poplava.

  U saopštenju se navodi da EU, Svetska banka i UN sarađuju sa vlastima u pogođenim područjima na izradi izveštaja o proceni potreba koji će biti završen u narednim nedeljama.

  Ovi izveštaji će biti predstavljeni na konferenciji i pružiće osnovu za utvrđivanje finansijskih potreba. Na konferenciju će biti pozvani međunarodni donatori, države i finansijske institucije, kao i najveće relevantne organizacije civilnog društva.

  U saopštenju se podseća da su Srbija i BiH nedavno pretrpele najteže poplave ikada zabeležene i da je teško oštećena ključna javna infrastruktura, stambeni objekti i zdravstvene i obrazovne ustanove.

  Procenjuje se da je više od tri miliona građana posredno ili neposredno pogođeno poplavama. Njihove posledice će imati dugotrajan efekat na društveno-ekonomski razvoj obeju zemalja, a mogu presudno uticati i na sprovođenje programa reformi.

  Na Ekonomskom samitu Republike Srbije u Beogradu, francuski ambasador u Srbiji François-Xavier Deniau najavio je da će konferenciji prethoditi pripremni sastanak koji će biti održan 8. jula u Parizu.

  Francuski ambasador je istakao da je važno da izveštaj o proceni štete bude završen što pre, jer će, kako je rekao, "tehnički kalendar zavisiti od političkog kalendara".

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE