Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbin duguje 16 puta manje od Evropljanina

    Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji i pet puta manje nego u Hrvatskoj.

    Prosek kreditnog zaduženja u EU iznosi 12.500 evra po osobi i oko 4.000 evra u Hrvatskoj, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić na 14. ekonomskom samitu u Beogradu.

    Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit, rekao je Dugalić.

    Dugalić kaže da ga često pitaju kada će kamate kod nas biti kao u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj, ističući da je to nemoguće, mahom zbog visoke referentne kamatne stope, visokog udela nenaplativih kredita i obaveznih rezervacija banaka.

    Kako bi ilustrovao koliko je referentna kamata u Srbiji visoka, Dugalić je ukazao na to da je nakon spuštanja te kamate na 8,5 odsto ona i dalje daleko viša od referentne stope u Slovačkoj, koja iznosi 0,25 odsto ili u EU, gde iznosi 0,15 odsto.

    Govoreći o nenaplativim kreditima, Dugalić je rekao da je njihov udeo u ukupnim zajmovima privrede 28,2 odsto, a građana 9,1 odsto.

    To je jedan od najlošijih pokazatelja u Evropi, jer se svaki treći kredit ne vraća, a banke za njih izdvajaju rezervacije 100 odsto, što je ogroman trošak, rekao je Dugalić.

    Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić ukazao je da je najveći udar loših kredita bankarski sektor u Srbiji osetio prošle godine "zaslugom nekoliko većih kompanija".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE