Baikal - prvi procesor ruske proizvodnje - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Baikal – prvi procesor ruske proizvodnje

  Ruska vlada odlučila je da podrži ambiciozni projekat izrade domaćeg procesora, koji bi trebalo da zameni dosadašnje Intelove i AMD-ove modele u vladinim kompjuterima i serverima.

  Razlog tome je nepoverenje u američke kompanije i njihove proizvode (u ovom slučaju u Intel i AMD), jer se spekuliše o bliskoj saradnji tih dveju firmi s američkom bezbednosnom agencijom NSA, piše Bug.hr.

  Kako navodi ovaj portal, Rusi strahuju da se unutar procesora pomenutih kompanija nalazi i skriveni "backdoor“ koji bi Amerikancima mogao da posluži za upad u ruske državne računare, a time i uvid u najstrože čuvane državne tajne.

  Kako bi takav scenario sprečili, Rusi su odlučili da naprave vlastiti procesor – "Baikal".

  Budući da je ruska vlada još 2010. godine donela odluku da svi vladini računari moraju što hitnije preći sa Windowsa na Linux.

  Odlučeno je da osnova novog ruskog "Baikal" procesora bude 64-bitni "ARM korteks-A57" procesor. Potrebna novčana sredstva obezbediće sama ruska vlada, a izrada je poverena firmi T-Platforms, koja se bavi izradom super-računara.

  Kako navodi isti izvor, o uspešnosti ove kompanije svedoči i podatak da je u aprilu 2013. godine došla na američku "crnu listu", kojom se zabranjuje prodaja računarskih čipova T-Platformsa bilo gde u svetu, ako je za izradu istih korišćena američka tehnologija. Početkom ove godine zabrana je, ipak, ukinuta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE