Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ivica Todorić postaje najuticajniji čovek na Balkanu

    Agrokorovim preuzimanjem Mercatora nastala je daleko najzaduženija grupa na Balkanu, koja ima ukupno 5,3 milijardi evra duga, a Ivica Todorić će završetkom transakcije postati najuticajniji čovek u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, piše ljubljanski Dnevnik.

    Preuzimanjem Mercatora, Todorić je svojim prehrambenim firmama pružio potreban prostor na trgovskim policama, ali je spasio i svoj ​​poslovnu imperiju koji tone pod teretom duga i neodrživo visokih troškova finansiranja, ocenjuje ljubljanski list.

    >>>>> Preuzimanje Mercatora: Hrvati likuju, Slovenci najavljuju demonstracije

    Plaćanjem kupoprodajne cene za 53 odstotni paket deonica, Mercator je i službeno prešao u vlasništvo Agrokora ili holandske kompanije Adria Group. Na ovu kompaniju je Todorić nedavno premestio većinski udeo Agrokora, a u isto vreme je podigao gotovo pola milijarde evra kredita kojima namerava preuzeti Mercator.

    Danas ili najkasnije u ponedeljak će Mercator postati deo daleko najzaduženija grupa na Balkanu, a Todorić je najuticajniji čovek u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Od njega će direktno zavisiti 57.000 radnih mesta, a posredno i nekoliko puta više. Završetkom akvizicije koncern Agrokor takođe postaje prevelik za propast, jer bi usled toga došlo do finansijskog sloma bankarskog sistema na čitavom Balkanu. S obzirom na obaveze Mercatora, Agrokora i kredite, kojima namerava finansirati kupovinu slovenačkog trgovca, Todorićevo poslovno carstvo ima 5,3 milijarde evra finansijskih i poslovnih obaveza.

    Nakon završetka akvziciije, Todorić će imati u rekama sudbinu cele prehrambene industrije, ne samo u Sloveniji, nego u svim zemljama bivše Jugoslavije. Prehrambena firma, koja odluči da se povuče sa police ujedinjenog Mercatora i Konzuma teško će preživeti.

    Agrokor je postao i najveći vlasnik nekretnina u Sloveniji. S Mercatorom je dobio 1,14 miliona kvadratniih metara nekretnina. Agrokor se sada smatra jednim od najvećih zemljoposednika u Hrvatskoj, a zbog raširenih poljoprivrednih aktivnosti svake godine dobija nove desetke miliona evra državnih subvencija.

    Preuzimanje Mercatora je za Todorića samo međustanica ili način kako da spasi svoj ​​poslovno carstvo, ocenjuje Dnevnik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE