Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Darko Rundek: Radnička klasa je otišla u potrošački raj

    Darko Rundek, kantautor, pozorišni režiser, pesnik i ovdašnjoj javnosti najviše poznat kao frontmen grupe Haustor, još je pre tri decenije u jednoj pesmi ove grupe konstatovao kako radnička klasa odlazi u raj.

    Danas tek skrušeno možemo priznati kako je bio u pravu, a Rundek je na tu temu govorio i u nedavnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

    „Radnička klasa je osamdesetih kretala, a danas stigla u potrošački raj… Na policama šoping-centara ima deset puta više šarenijih proizvoda nego tada. Klasna struktura društva je danas puno zabašurenija nego pre sto godina. Za vreme procvata industrije rad industrijskog radnika je bio tražena roba, a eksploatatorska klasa socijalno jasno izdiferencirana. Danas se industrijska proizvodnja mahom preselila daleko, a za radnike nema posla. Osim par karikaturalnih lokalnih kapitalista, izrabljivači su anonimni mehanizmi i institucije, mahom banke. Situacija je neizdiferencirana, izmanipulisana, kancerozna. Za izlaz iz nje je potrebna inicijativa, kreativnost, temeljno propitivanje načina proizvodnje, razaznavanje onoga što nam stvarno treba…, a to se od radničke klase kakvu je Marx opisao ne može očekivati,“ kaže Rundek u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

    Foto: YouTube Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE