Chepurin: Izgradnja Južnog toka u Srbiji u skladu sa planom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Chepurin: Izgradnja Južnog toka u Srbiji u skladu sa planom

  Izgradnja i puštanje u rad dela Južnog toka na teritoriji Srbije ide u skladu sa planom, izjavio je Itar tasu ambasador Rusije u Beogradu, Alexander Chepurin.

  Odgovarajući na pitanje o ishodu tendera za projektovanje gasovoda u Srbiji, on je istakao da sve ide u skladu sa planom i da nema nikakvih prepreka sa srpske strane.

  Chepurin je podsetio da je 20. juna u Moskvi održan sastanak ministra energetike Aleksandra Novaka s ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem.

  "Srpska strana je potvrdila spremnost da realizuje projekat prema planovima", rekao je ruski ambasador i dodao da će početak građevinskih radova biti u skladu sa rezultatima tendera, koji će se saznati u skorije vreme.

  Što se tiče zajedničkih projekata, Chepurin je naglasio da je "jedan od glavnih zadataka Srbije – privlačenje stranih investicija".

  "Međutim, pristupanje zemlje Evropskoj uniji (EU) neće rešiti osnovne probleme", smatra on. Za deceniju i po kretanja Srbije ka EU realizovana su dva velika investiciona projekta – fabrika automobila italijanskog Fiata u Kragujevcu i ruski GazpromNeft u Novom Sadu.

  "O efikasnosti ruskog projekta govori to što 14 odsto budžeta Srbije čini plaćanje rusko-srpske kompanije NIS", ukazao je ruski diplomata.

  "To je više od jedne milijarde evra, i to je korisno i za Srbiju i za Rusiju", dodao je.

  Prema Chepurinu, saradnja Rusije i Srbije treba da bude na osnovu uzajamne koristi i za to postoje sve mogućnosti. Energično napreduje rekonstrukcija srpske železničke infrastrukture pomoću ruskog kredita (od 800 miliona dolara), podseća Itar tas. Radovi su počeli 25. marta i neki se obavljaju i pre predviđenog roka. U Srbiju je 7. maja stigao prvi kompleks od 29 jedinica najnovije građevinske tehnike iz Rusije. Do kraja godine stići će još oko 70 takvih mašina, ukazao je ambasador.

  Nakon što je 23. maja primljena molba srpske strane za pomoć za popravku pruge Beograd-Bar, oštećene u poplavama, ruski stručnjaci su do 30. maja raščistili niz deonica i napravili plan obnove, podsetio je diplomata.

  Ruska strana je pokazala spremnost da promeni rokove za realizaciju ugovora sa 2015. na 2014. godinu. Izražena je namera da u najskorije vreme počne remont delova pruge Beograd-Bar oštećenih u poplavama, u dužini 200 kilometara, rekao je Chepurin Itar tasu.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE