Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Automobilski gigant stiže u Vojvodinu?

    U narednih nekoliko godina, na prostoru između Beograda, Novog Sada i Šida, možemo da očekujemo investiciju jednog giganta iz autoindustrije, najavio je član Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

    On je na okruglom stolu NALED i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu uPećincima, posvećenom mogućnostima za investiranje u autoindustriju na prostoru Vojvodine, rekao da to može da se zaključi na osnovu pozicioniranja proizvođača komponenti.

    Nedimović je ocenio da će konkurencija za tu i druge investicije biti Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Hrvatska, ali da bi uz podršku pokrajinske i republičke vlade i kvalitetan pristup lokalnih administracija, ta investicija mogla da bude realizovana u Srbiji.

    On smatra da za uspešno privlačenje ulaganja, nije najvažnija infrastruktura, već dobra administracija koja investitoru nudi sigurnost i poštuje dogovore.

    Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski istakao je da je ključ uspeha za privlačenje investicija u Vojvodinu, u opremanju industrijskih zona u koje bi došli ulagači i prilagođavanju obrazovnog programa potrebama ulagača, ali pre svega u dobroj administraciji.

    Trebalo bi da nastavimo da razvijamo efikasnu administraciju, a rezultat u Vojvodini je evidentan, privukli smo 6,6 milijardi evra i imamo novih 70.000 radnih mesta, rekao je Bugarski.

    Direktor češke kompanije Mitas Tyres, koja proizvodi pneumatike za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju u Rumi, Ivo Somr, naglasio je da nije dobro za Srbiju da smanjuje poreske kredite i povećava porez na dobit, jer će investitori morati da razmisle šta dalje kada podsticaji na osnovu kojih su došli prestanu da važe.

    Kao ključne instrumente za privlačenje ulaganja on je naveo postojanje dobre administracije, podršku države i dobar obrazovni sistem, dodajući da Mitas ima problem da nađe visokokvalifikovane radnike, kao i da je cena ulaganja tek na petom mestu liste prioriteta investitora.

    Okrugli sto u Pećincima prvi je u nizu stručnih skupova u okviru projekta „Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE