Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sarkozy zbog Gaddafija i Bettencourt ponovo u policiji

    Bivši francuski predsednik Nicolas Sarkozy pojavio se danas u policiji radi ispitivanja po optužbi za korupciju, potvrdio je neimenovani izvor blizak istrazi.

    "Sarkozy je pozvan u Nanter i zadržan je radi ispitivanja", naveo je neimenovani izvor za Reuters.

    Sarkozy je stigao rano jutros u policiju na ispitivanje koje istražitelji obavljaju vezano za njegove kancelarije u predgrađu Nanter, zapadno od Pariza, pošto je njegov advokat juče zadržan u pritvoru radi ispitivanja.

    Antikorupcijski istražitelji mogu da drže Sarkozyja na ispitivanju do 24 sata, uz moguće produženje za još jedan dan, dodaje agencija AFP.

    Advokat Sarkozyja i dvojica sudija su u pritvoru od juče, radi ispitivanja u okviru jedne od nekoliko istraga zbog korupcije protiv bivšeg francuskog predsednika, zbog koje bi i on mogao da se nađe iza rešetaka.

    Advokat Thiery Herzog i sudije Gilbert Azibert i Patrick Sassoust su saslušani u okviru istrage o "trgovini uticajem" i "kršenju tajnosti istrage", što u francuskom zakonu podrazumeva maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

    Istražitelji nastoje da utvrde da li je Sarkozy (59), uz pomoć advokata Herzoga, pokušao da od sudije Aziberta izvuče poverljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u "aferi Bettencourt" i tako utiče na tok suđenja.

    Reč je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozyjevu predizbornu kampanju 2007. od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije "L’Oreal" Lilian Bettencourt.

    Istražitelji, takođe, sumnjaju da je Sarkozy znao da njegov mobilni telefon prisluškuju sudije koje su radile na slučaju vezanom za nezakonito finansiranje Sarkozyjeve predizborne kampanje 2007. godine, sredstvima bivšeg libijskog lidera Muammar Gaddafija.

    Sarkozy je, navodno, pobedio na izborima za predsednika 2007. uz pomoć 50 miliona evra koje mu je poslao Gaddafi, kao i uz pomoć "novčanih pošiljki" Lilian Bettencourt.

    Sarkozy odbacuje tvrdnje o Gaddafijevoj pomoći kao "smešne", a istraga u vezi sa tim je u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od Bettencourt u trenutku kada ona nije bila svesna svojih postupaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE