Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankarski sistem u Evropi je `debeo i prenaduvan`

    U pojedinim zemljama Evropske unije bilans poslovanja banaka prevazilazi bruto nacionalni proizvod za 400 i više odsto, piše Deutsche Welle.

    Evropski bankarski sektor je prema mišljenju grupe naučnika "debeo i prenaduvan" i gotovo da ne donosi nikakvu dodatnu ekonomsku korist. U studiji u kojoj je postavljeno pitanje da li Evropa ima previše banaka, navodi se da je "na tržištu nešto pogrešno", a da je dijagnoza "pacijent je pregojazan".

    "Mi banke veštački održavamo na tržištu i to pomoću novca poreskih obveznika. Na pojedinim tržištima banke mogu preživeti samo ako se bave špekulantskim radnjama. A kada vidimo da jedna banka samo tako može da preživi jer inače ne može da zaradi dovoljno da bi bila isplativa, onda moramo sebi da kažemo da je nešto na tržištu pogrešno i da ima previše ponuđača usluga", kaže Martin Hellwig, šef Odseka za istraživanje javnih dobara pri Institutu Maks-Plank.

    Banke u Evropi su u protekle dve decenije neprekidno postajale sve jače od godišnjeg ekonomskog učinka zemlje, dok je situacija ipak nešto drugačija u ostatku sveta.

    Kako se navodi u studiji bilans poslovanja banaka u nekim zemljama u Evropi prelazi bruto nacionalni proizvod za 400 i više odsto, dok je u Japanu ta brojka tek 190 opdsto, a u SAD 145 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE