Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NA POSLOVNOM RUČKU sa Srđanom Lazovićem: Diplomatski pristup problemima

    Na pitanje koja je za njega pozicija adekvatnija, da li prethodna, kada je radio u Vladi Srbije ili danas u British American Tobacco (BAT-u), Srđan Lazović, je mišljenja da se i tada, a i sada trudi da da maksimum kako bi se stvari pomerile.

    „Danas je bezmalo deset godina kako sam u BAT-u, i posao mi je upućen na Vladu i komunikaciju sa državnim organima ne samo Srbije, nego i drugih zemalja bivše Jugoslavije, uključujući od pre godinu dana i Bugarsku. Razgovor sa predstavnicima država u regionu vodim uvek imajući u vidu ne samo interese kompanije koju predstavljam, nego i šta je tu dobro za samu tu državu. Fer sam i korektan u smislu toga šta nudim, pretpostavljajući šta je politički moguće sa pozicije same države i koje su konkretne koristi države od predloga koji zastupam. Pogotovu je to bitno u Srbiji, imajući u vidu da duvanska industrija predstavlja jedan od najvažnijih delova srpske ekonomije, jer učestvuje sa 14 odsto u budžetu Srbije, zapošljava direktno oko 2.000 ljudi, a indirektno desetine hiljada, počev od farmera na njivama do malo prodavaca koji prodaju finalni proizvod, odnosno cigarete“, priča moj gost Srđan Lazović u Klubu književnika.

    Zato se godinama unazad dešavalo da kada sam imala potrebu da razumem stavove obe strane, da se čujem sa Srđanom i dobijem tumačenje i države i duvanske industrije. Što i ne treba da čudi kada se pogleda njegova biografija. Lazović je završio ekonomiju, kao jedan od najboljih studenata generacije. Dobio je Svetosavsku nagradu Vlade Srbije, a zatim su usledile i ponude tadašnjih ekonomskih ministara: Božidara Đelića, Aleksandra Vlahovića, Slobodana Milosavljevića, ali je od Gorana Pitića dobio najkonkretniju ponudu. Radilo se o potpuno novom ministarstvu za ekonomske integracije. „Pitića sam poznavao još sa fakulteta, gde mi je bio profesor. Bio sam jedan od pionira procesa evropskih integracija u Srbiji i, iz današnje perspektive kada su evropske integracije dominantna politička tema, zaista sam ponosan na taj deo svoje karijere. U Ministarstvu sam radio od rane 2002. do 2004. kada sam prešao u tek formiranu Kancelariju za evropske integracije, da bih krajem 2005. prešao u BAT. U BAT-u sam prve dve godine bio menadžer za korporativne i regulatorne poslove za bivšu Jugoslaviju i Albaniju, a 2008. sam preuzeo funkciju direktora za korporativne i regulatorne poslove za region bivše Jugoslavije i Albanije kao i poziciju člana upravnog odbora kompanije. Posle toga su se tržišta menjala, ali sam uvek ostao lociran u Beogradu, a istovremeno bio zadužen za više tržišta u regionu“, priča Lazović.

    Ceo intervju pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE