Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Bravo za mame`: Dobra vest, bar u najavi

    Mame su za mesec i po dana uspele da ubede više od polovine poslanika da glasaju za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kako bi porodilje imale redovna primanja, koja sada kasne i nekoliko meseci.

    Cilj inicijative "Glasam za mame", odnosno "Pravo ili Bravo za mame" jeste da naknada koju država plaća porodiljama ubuduće ide direktno njima, a ne kao do sada, preko računa firme u kojoj rade.

    Mame su pronalazile poslanike i lobirale za svoju ideju, a kada bi ih pridobile fotografisale bi se sa njima, što je dokaz da imaju njihov glas. Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prekinula bi začarani krug.

    Ana Babović iz organizacije "Srbija u pokretu" napominje da većina poslodavaca danas ne može da izdrži finansijski pritisak i da isplate i zaposlene i porodilje, pa moraju da sačekaju da im država refundira novac.

    "Pošto je novac već izdvojen u budžetu Republike Srbije, izmena Zakona bi zapravo dovela do toga da mame dobijaju plate na vreme", objašnjava Babovićeva.

    Odlučne mame neće stati dok svih 250 poslanika ne ubede da je promena zakona neophodna. "Da za mame" očekuju ne samo na fotografiji, već i u skupštinskoj sali.

    Nadaju se da će se izmene Zakona naći na dnevnom redu već u septembru i da će poslanici koji su se slikali sa mamama i rekli da će glasati za izmenu zakona održati reč.

    Dovoljan razlog su, čini se, i 20.000 porodilja koje se svake godine suoče sa kašnjenjem plate, baš u trenutku kada su troškovi neretko i udvostručeni zbog dolaska novog člana porodice.

    Kampanju "Pravo za mame" 8. marta pokrenula su udruženja "Srbija u Pokretu", "Roditelj" i "Centar za mame". Razgovori sa poslanicima počeli su simbolično 15. maja, na Svetski dan porodice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE