Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikom se neće isplatiti da izbegava porez

    Novi poreski zakon predstavlja početak agresivne borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić, predstavljajući predlog izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

    Kao jedan od ključnih efekata izmene zakona, Krstić je najavio i to što preduzeća više neće moći svoju likvidnost da održavaju tako što ne plaćaju poreze, jer im se to neće isplatiti.

    Ovim zakonom smo promenili način iskazivanja kazni gde god je to moguće, tako što će se one definisati u odnosu na štetu koja je načinjena prekršajem. I konačno, povećali smo kazne, rekao je Krstić poslanicima.

    Ovim izmenama, kako je naveo, otklonili smo preklapanje propisa, tako da ne postoji mogućnost za nekonzistentno primenjivanje propisa, ali i povećali efikasnost rada Poreske uprave, dodajući da su ovo najsveobuhvatnije izmene ovog zakona u poslednjih desetak godina.

    Redefinisanje kaznene politike, prema njegovim rečima, podrazumeva stvaranje pravila koja će obeshrabriti preduzeća da održavaju poslovnu likvidnost tako što ne plaćaju poreze.

    Često se dešavalo da privredni subjekti koji imaju problema sa likvidnošću, odluče da ne plaćaju porez i taj novac koriste da održe poslovanje. što praktično znači da država, odnosno poreski obveznici kreditiraju one kojima posao ne ide dobro.

    Jedan od načina da se taj problem otkloni biti taj što će kamata za neblagovremeno plaćanje poreza biti 10 procentnih poena veća od referentne kamatne stope. "Tako nikome neće bi ekonomski isplativo da ne plaća porez", rekao je Krstić.

    On je dodao i da se Srbija nalazi na 161. mestu od 189 država po troškovima administriranja poreza. On je naveo i da će se kontrola Poreske uprave znatno unaprediti tako što će i oni službenici koji nisu završili fakultet moći da idu u kontrolu, čime će obveznici biti kontrolisani dva puta mesečno.

    >>>Tolerancija – termin koji Poreska uprava ne poznaje

    Krstić je izjavio da se izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ne "guše" preduzetnici i da oni neće bežati u "sivu zonu" zbog povećanja kazni za neplaćanje poreza.

    On je ovim rečima odgovorio na primedbu poslanika Demokratske stranke Borka Stefanovića da će izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji samo povećati "sivu ekonomiju" jer će povećanje kazni za neplaćanje poreza samo dodatno destimulisati privrednike.

    "Ako smo i gurnuli ruku u džep koji je prazan i probušen, to je zato što ga je neko drugi probušio i ispraznio, ali izmene ovog zakona imaju suprotan cilj od onoga što ste govorili. Ovaj zakon ne definiše poreske stope, već poreski postupak i administraciju, njime se ne guše preduzetnici, niti će za posledicu imati bežanje u sivu ekonomiju", kategoričan je Krstić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE