Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krstić: Siva ekonomija se `leči` godinama

    Ministar finansija Lazara Krstić kaže da bi u naredne dve do tri godine u Srbiji moglo da se smanji učešće sive ekonomije sa 31 odsto bruto domaćeg proizvoda na oko 23 odsto, što bi godišnje donelo od 600 do 700 miliona evra prihoda.

    Prosečno učešće sive ekonomije u Istočnoj Evropi iznosi između 23 i 24 odsto BDP i tome Srbija treba da teži, rekao je Krstić u pauzi Generalne skupštine Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA), koja je počela u Beogradu.

    Smanjenje udela sive ekonomije u Srbiji se ne može izvesti "preko noći" i to je moguće uraditi u roku od dve do tri godine, drugačijim odnosom prema poreskim obavezama, promenom poreskih postupaka i zakonskih mera, rekao je on.

    U nekim oblastima privrede moguće je i brže ostvariti smanjenje sive ekonomije, ali je za to potrebna koordinisana akcija nekoliko institucija, rekao je Krstić i objasnio da kada to kaže misli na trgovinu akciznim proizvodima, kao što je duvan.

    Napominjući da na Generalnoj skupštini IOTA učestvuje više od 150 predstavnika iz preko 46 zemalja Evrope i Centralne Azije, Krstić je istakao da ovaj skup za Srbiju dolazi u pravom trenutku, jer je u toku donosesnje novog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

    U Hajatu je započela sa radom 18. Generalna skupština sa temom "Najbolji uticaj u pravo vreme: saradnja sa poreskim obveznicima i korišćenje podataka i aktivnosti kojim se utiče na poštovanje propisa".

    Srbija je ove godine predsedavajući IOTA, a dvodnevni skup se organizuje u saradnji sa Poreskom upravom Ministarstva finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE