Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz Srbije se prošvercuju miliijarde dolara

    Kroz nelegalne tokove novca iz Srbije, prema procenama, u proseku se iznese pet milijardi dolara godišnje, a da bi se oprale pare, izbeglo plaćanje poreza i carine, zarada se odnosi i u koferima.

    Prema podacima američke organizacije Global Financial Integrity, Srbija se, od 144 zemlje, kotira na visokoj 19. poziciji po količini odliva para, u šta je, osim nezakonito zarađenog novca, uključena i utaja poreza i korupcija.

    Iako je prosek za prethodnu deceniju oko 4,9 milijardi dolara godišnje, kriza je učinila svoje, pa je u 2010. i 2011. godini iz Srbije izneto "samo" 2,7 odnosno 2,5 milijardi dolara.

    O kolikoj sumi je reč, najlakše je uporediti sa srpskom državnom kasom, koja na strani prihoda predviđa 930 milijardi dinara godišnje, što je u dolarima 10 milijardi.

    Kada se govori o ovakvoj vrsti podataka, uvek se postavlja pitanje metodologije koja je dovela do računice da se u proseku iz države iznese toliko novca, kaže za Novosti finansijski analitičar Vladimir Drašković.

    U svakom slučaju, ljudima treba dati motiv da rade legalno. To je osnovni uslov da se smanje nelegalni tokovi novca. Onog trenutka kada se smanji isplativost rada u sivoj zoni, smanjiće se i količina novca koja se obrće van legalnih tokova.

    Drašković, inače član Upravnog odbora Udruženja finansijskih analitičara Srbije, ukazuje na još jedan važan motiv, a reč je, kaže, o efektu pravednosti. Kada ljudi vide da i ostali uredno plaćaju dažbine, da nema nelojalne konkurencije iz sive zone, i oni će plaćati svoje obaveze.

    Iz Srbije je, od 2002. do kraja 2011. godine, prema podacima ove američke organizacije, izneto ukupno 49,4 milijarde dolara. Najveći iznos zabeležen je u 2004, ukupno 9,8 milijardi dolara.

    Ovu listu, ipak, predvodi Kina sa prosečnim iznosom od 107 milijardi godišnje, odnosno čak 1.075 milijardi dolara ukupnog iznetog novca tokom 10 godina.

    Nelegalni finansijski tokovi, po definiciji ove američke organizacije, podrazumevaju tajni prenos novca, bez obzira na to da li je reč o nezakonito zarađenim parama, pranju para, izbegavanju carina, utaji PDV, poreza na dobit ili o iznošenju novca preko granice bukvalno u koferu kako bi se deponovao u nekoj stranoj banci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE