Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuski giganti na putu ka Srbiji

    Francuska preduzeća će biti prisutnija u Srbiji nego do sada, kaže za Novosti francuski ministar ekonomije Arnaud Montebourg, posle sastanka sa srpskom delegacijom na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

    Dolazak francuskih kompanija u Srbiju, kako je ukazao premijer, trebalo bi da pomogne našoj zemlji da izbegne kreditno finansiranje i da se ide na koncesije i javno-privatna partnerstva.

    Prema najavama, u našu zemlju dolaze Hutchinson, proizvođač guma, Alstom, lider u energetici i železničkoj infrastrukturi, kao i građevinske gigante Vinci i Bouygues.

    Pročitajte i>>>Francuski metro i dalje aktuelan

    Kompanija Vinci poznata je srpskoj javnosti. Ovaj građevinski gigant osnovao je u Srbiji preduzeće Inter – most, koje je bilo angažovano na mnogim projektima, poput izgradnje puteva, mosta i tunela u Ovčar banji, sanacije starog Savskog mosta i mosta preko Ibra u Kraljevu.

    Firma je rekonstruisala i Nemanjinu ulicu u Beogradu, takođe bila je angažovana i na izgradnji obilaznice oko Novog Sada, ali se iz tog posla povukla zbog finansijskih problema.

    Inače, Vinci je u svojoj zemlji, uglavnom putem koncesije, gradio auto-puteve, mostove, parkinge, stadione…Jedan od najvećih građevinskih poduhvata u svetu im je svakako most preko Korintskog zaliva koji je pušten u saobraćaj uoči Olimpijskih igara u Grčkoj 2004. godine.

    Kompanija Alstom globalni je lider u energetici, ali i železničkoj infrastrukturi. Prošle i ove godine prihodovala je 20,3 milijardi evra, prisutna je u oko 100 zemalja u svetu i ima 96.000 zaposlenih. Alstom pravi najbrži voz, a poznat je pre svega po izgradnji metroa.

    Dolazak Alstoma i građevinske firme Bouygues najavljivan je nekoliko puta. Predstavnici obe kompanije pregovorali su i sa Vladom Srbije kada je na njenom čelu bio Mirko Cvetković.

    Bouygues, inače, kompanija sa 55.400 zaposlenih koja širom sveta gradi zgrade i objekte koji poboljšavaju kvalitet života ljudi i radne sredine, takođe je veoma uspešna i u izgradnji saobraćajne infrastrukture, energetskih i komunikacionih mreža.

    Hutchinson Tyres je Francuska kompanija koja je osnovana pre 160 godina u gradu Langliju. Bavi se proizvodnjom pneumatika za bicikle svih profila i kategorija, a pravi i sofisticirane proizvode od termoplastike po čemu je svetski lider.

    Posluje na svim kontinentima, ima 91 fabriku u 25 zemalja i ukupno 31.087 radnika.Prošle godine je imala obrt od 3,14 milijardi evra, a čist profit iznosio je više od 162 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE