Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako mogu Kostarika i Australija…

    Eko turizam je šansa za Srbiju, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, dodajući da naša zemlja želi da turizam pozicionira kao važnu privrednu granu, u skladu sa potencijalima.

    Ljajić, koji je na Vlasinskom jezeru otvorio Eko – sezonsku pijacu, naveo je da eko turizam u Evropi i svetu sve više napreduje i doživljava procvat, a u nekim zemljama, kao što su Kostarika i Australija, čak su privrede zasnovane na eko turizmu.

    Prema njegovim rečima, turizam se u poslednjih nekoliko godina razvija po stopi od šest do osam odsto, dok se eko turizam u Evropskoj uniji razvija po stopi od 10 do 30 odsto.

    To jeste šansa za Srbiju. Mi generalno želimo da turizam pozicioniramo kao važnu privrednu granu, imajući u vidu prirodne resurse i blaga koje Srbija poseduje, ocenio je Ljajić.

    Za izgradnju i uređenje pijace, koja je smeštena na platou pored jezera, Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP obezbedio je 25.000 evra, a još toliko je izdvojeno iz budžeta opštine Surdulica.

    Izgradnja pijace nije završetak jednog projekta već početak nove etape u razvoju čitavog kraja oko Vlasinskog jezera, rekao je ministar Ljajić.

    Izgradnja pijace može da bude dobar primer za prekograničnu saradnju, jer turizam ima ne samo ekonomsku, već i društvenu ulogu i može da pokaže kako da se udruže potencijali u regionu udruže.

    Otvaranju Eko pijace prisustvovali su i stalna predstavnica UNDP Irena Vojačkova Solano, predstavnici kompanije Coca Cola i opštine Surdulica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE