Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Rusi neće bescarinski uvoz srpskog `fiata`

    Tokom nedavnog susreta Putin i Vučića u Moskvi, prema navodima dnevnog lista Blic, pored razgovora o energetskoj saradnji kroz Južni tok, bilo je reči i bescarinskom režimu, a naročito o izvozu automobila ’fiat’ u Rusiju.

    Kako list saznaje, ruski zvaničnici ne pristaju da se ’fiat’ uvozi bescarinski i ovaj svoj stav su jasno izneli i nisu hteli da revidiraju ni u poslednje dve godine.

    „Stav zvaničnika u Moskvi je da Rusija puno ulaže u svoju automobilski industriju i za njih bi bilo loše da omoguće bescarinski uvoz. Ovaj stav je takav bio od početka i malo je moguće da se promeni suštinski,“ kaže izvor lista.

    Prema navodima lista, isto se odnosi na slobodnu trgovinu kada je u pitanju sir, šećer, cigarete i vino. Izvor kaže da su to za Moskvu osetljivi proizvodi i nije samo razlog zaštita domaće proizvodnje.

    „Bitan razlog je to što bi svaka izmena bescarinskog režima podrazumevala da se traži pristanak članica Evroazijske unije, u ovom slučaju Kazahstana i Belorusije, da pristanu na to. Od 1.januara bi na promenu bescarinskog režima trebalo da pristanu i buduće članice takozvanog evroazijskog saveza,“ kaže izvor Blica.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE