Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropske žene se penzionišu u 67. godini

    Srbija je pre pet-šest godina propustila priliku da donese izmene zakona o penzijskom sistemu, kaže ministar finansija Lazar Krstić i ističe da su te izmene neophodne za održivost penzijskog sistema i javnih finansija uopšte.

    Govoreći o podizanju starosne granice za penzionisanje žena, Krstić je naveo da je u većini zemalja zapadne Evrope, uključujući i Crnu Goru, to 67 godina. U istočnoj Evropi je minimum 65 godina.

    Kod nas žene žive tri godine duže od muškaraca, a u penziju idu tri godine ranije. Ipak, i kod nas starosnu granicu ne treba menjati naglo, do 2032. godine trebalo bi da se prilagodimo novoj stvarnosti, rekao je Krstić za Tanjug.

    O beneficiranom radnom stažu, ministar kaže da su izmene i dopune usmerene ka tome da se ukine beneficija za one koji to objektivno ne zaslužuju.

    Primera radi, sekretarica u vojsci ili u policiji nema razloga da ima beneficirani radni staž, ukoliko to ne ostvaruje sekretarica koja radi bilo gde drugde, naveo je on.

    Penali za prevremeni odlazak u penziju ili, kako je rekao, aktuarski penali su praksa u svim zemljama Evrope, a predlog za Srbiju je oko četiri odsto mesečno sve dok se ne dostigne uslov za sticanje penzije.

    To nije potrebno usvojiti samo zato što je standard, već i zato što se kod nas nešto manje od trećine ljudi penzionisalo, a da nisu ispunjavali uslove, rekao je Krstić.

    Osvrnuvši se na prepucavanja koja prate najavljene izmene ovog zakona, Krstić je rekao da u istočnoj Evropi praktično nema zemlje koja u jeku svetske ekonomske krize, od 2008. do 2012. godine, nije preduzela ovakve ili slične mere.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE