Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta god `sipali`, kilometar sve skuplji

    Na benzinskim pumpama u Srbiji osvanule su nove, više cene naftnih derivata pa su benzin, dizel i tečni naftni gas skuplji, u proseku za dva do tri dinara po litru.

    Benzin je dostigao cenu od 153,9, evrodizel 155,4, a TNG neverovatnih 87,9 dinara po litru, što je 20 dinara više nego prošle godine u ovo vreme.

    Ogorčenim vozačima koji su pre nekoliko godina pohrlili da ugrađuju TNG uređaje u svoja vozila, kada je auto-plin bio kudikamo jeftiniji u odnosu na benzin, sada su se pridružili i vozači koji imaju automobile koje pokreće dizel.

    Zašto je dizel sada skuplji od benzina, za Novosti objašnjava zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije Bora Tatić.

    Svuda u Evropi i u regionu se uočava ta tendencija, a razlog je veoma jednostavan i leži u procesu proizvodnje. Izdvajanje evrodizela iz sirove nafte je sada skuplji proces od bezolovnog benzina.

    Pored skupljeg načina destilacije i činjenica da se zahvaljujući novim tehnologijama u refinerijama dobija više bezolovnog benzina nego evrodizela iz tone sirove nafte, takođe utiče na konačnu cenu.

    Dizel je još jeftiniji u zemljama u kojima je akciza znatno niža za dizel nego za benzin, ali je i tu tendencija da se zahvatanja države ujednače pa će uskoro svuda evrodizel biti skuplji od benzina, tvrdi Tatić.

    Da je to tačno, pokazuje i pregled cena derivata u regionu. Dizel u BiH košta u proseku 1,2 evra, koliko se prosečno nudi i benzin. Za litar dizela u Hrvatskoj treba odvojiti 1,3, a benzina 1,42 evra, ali se očekuje da od jeseni dođe do „usklađivanja sa evropskim cenama“.

    U Grčkoj je dizel i dalje jeftiniji od benzina, baš kao i u Makedoniji. Ali su zato Mađari, baš kao i mi, pokazali da su revnosni i da prate svetske tendencije, pa je i kod njih dizel sve skuplji u odnosu na benzin. U Crnoj Gori, dizel je za oko 10 centi po litru jeftiniji od benzina.

    U strukturi potrošnje naftnih derivata u 2013. godini, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, najviše se „točio“ dizel, čak 901.000 tona. Natočeno je 391.000 tona benzina i 271.000 tona auto-plina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE