Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na jesen o robnom kreditu za Migove

    Robni kredit u okviru kog bi Srbija kupila avione Mig 29M2 biće tema razgovora između Srbije i Rusije ponovo na jesen, kada bi trebalo da se "načne" tema vojno-tehničke saradnje sa Moskvom.

    O saradnji u oblasti namenske industrije i nabavkama vojne opreme predstavnici vlada Srbije i Rusije razgovaraće tek na jesen. Robni kredit u okviru kog bi Srbija kupila avione Mig 29M2 za sada nije tema razgovora između Srbije i Rusije.

    Da vojna pitanja nisu bila u fokusu susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, Novostima su u Moskvi potvrdili i akteri sastanka.

    Da će Rusi, bez obzira na scenario poslednjeg susreta državnog vrha dve zemlje, igrati glavnu ulogu u jačanju Vojske Srbije potvrdio je u sredu ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

    Cilj Ministarstva jeste modernizacija Vojske uz pomoć ruskih partnera, rekao je Gašić. Prilika da se to uradi propuštena je u proteklih 12 godina, tokom kojih u sistem odbrane nije ništa ulagano.

    Najosetljiviji deo vojne saradnje sa Rusijom je robni kredit koji bi Moskva trebalo da odobri Srbiji, a kojim bi bili kupljeni višenamenski Migovi.

    Kupovina borbene avijacije političko je pitanje, pa zeleno svetlo za dobijanje kredita zavisi od odluke najviših ruskih zvaničnika. Pored letelica, u ovom aranžmanu trebalo bi da se nađu i sistemi PVO, obuka kadrova, školovanje pilota…

    Gašić je naglasio i da je želja Vlade da iskoristi trgovinski sporazum potpisan sa Rusijom, ali i da puno prostora postoji za saradnju u oblasti transfera tehnologija i vojne industrije.

    Iako se o ruskoj pomoći u modernizaciji Vojske Srbije mnogo govori poslednjih godina, rezultati ove saradnje za sada su relativno skromni.

    Prema ranijim najavama, Rusija bi trebalo da pomogne Srbiji i u plasmanu domaćeg oružja i municije na treća tržišta. U Vojsci Srbije kažu da bi ruska pomoć bila dragocena, ne samo zbog nabavke aviona, već i zbog tehnologije i obuke kadrova.

    Ruske vojne škole, naročito vazduhoplovne, odavno su u samom svetskom vrhu. Nama su potrebna i moderna postrojenja za remont letelica, a vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović, uz modernizaciju, mogao bi da bude regionalni remontni centar za ruske avione.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE