Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon u Skupštinu, sindikati u proteste?

    Ministar rada Aleksandar Vulin potvrdio je da će Vlada danas usvojiti Predlog zakona o radu i Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dok sindikati tvrde da je zakon o radu neprihvatljiv i najavljuju proteste.

    Naglašavajući da "nema više ništa da se čeka" i da reforme u Srbiji moraju da se sprovode, Aleksandar Vulin je rekao da je iznenađen odlukom sindikata da prekinu pregovore o zakonu o radu.

    Gostujući u emisiji Oko na RTS, Vulin je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić insistirao na usvajanju proširenog dejstva kolektivnog ugovora, u okviru zakona o radu kao ustupak sindikatima, što su oni odbili iako je taj predlog, naveo je, zasnovan na evropskom modelu.

    Kada je reč o isplati minulog rada po novom zakonu o radu, Vulin je podsetio da svaki zaposleni dobija 0,4 odsto godišnje na zaradu i tu se neće ništa promeniti, podsetivši da se po starom zakonu plaćalo 26 odsto više za smenski i 26 odsto za noćni rad, što će biti promenjeno.

    Novi zakon o radu znači potpuno precizno uređenje odnosa radnika i poslodavca i smanjenje administriranja, i u njemu je precizno uređeno kada neko može izgubiti posao, naveo je Vulin.

    "Novim zakon o radu biće omogućeno veće zapošljavanje, jer značajno olakšava odnos poslodavca i zaposlenih", ocenio je Vulin i naglasio da će novi zakon sačuvati postojeća radna mesta i neće oterati strane investitore.

    Vulin je najavio da će Vlada usvojiti i Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će izjednačiti starosnu granicu žena i muškaraca na 65 godina života za odlazak u penziju i to prilagođavanje će trajati do 2032. godine.

    Gostujući u istoj emisiji, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da su Samostalni sindikat i sindikat Nezavisnost odustali od pregovora o zakona o radu zato što je rešenje na predlog premijera Vučića trebalo da se nađe u četvrtak.

    Ističe da nije bilo novog predloga, već da se prihvati prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, što sindikati nisu hteli da prihvate. "To znači da ne možemo više da pregovaramo već moramo da idemo drugim putem", podvukao je Orbović.

    Ukoliko se usvoji novi zakon o radu zarade bi bile smanjene, kao i minuli rad, jer će radnici izgubiti pet odsto plata, a otpremnine za odlazak u penziju smanjene sa tri na dve prosečne zarade, dok za smenski rad u novom zakonu ne postoji naknada, naveo je Orbović i dodao da kada radnik prelazi kod novog poslodavca, od prethodnog ne dobija otpremninu.

    Neprihvatljivo je i to što je odbijen predlog sindikata da minimalne zarade budu vezane za vrednost potrošačke korpe, rekao je Orbović.

    Iako je poručio da su za sindikate jedino rešenje izlazak na ulice i skupljanje potpisa za neprihvatanje novog zakona o radu, Orbović je rekao da je Samostalni sindikat ostao otvoren za razgovore ukoliko dobije poziv opredstavnika Vlade.

    Orbović je rekao da osim zakona o radu, sindikati zahtevaju da se povuče iz procedure izmena zakona o privatizaciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE