Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Neodgovorno je reći da je moja ostavka farsa`

    Mnogo toga je pokušano u prošlosti i to nije dalo rezultate, zato sam smatrao da je bolje da se odmah ide na agresivne mere fiskalne konsolidacije, kaže Lazar Krstić, koji je podneo ostavku na mesto ministra finansija.

    Krstić je, gostujući u Dnevniku RTS, istakao da se dugo nije vodilo računa o javnim finansijama i da je sa povećanjem penzija i nerešavanjem pitanja ogromnog broja zaposlenih u javnom sektoru povećan javni dug.

    Nije dovoljno smanjenje penzija, plata i povećanje cena struje. Već pored toga moramo da se borimo protiv sive ekonomije. Tu smo krenuli sa izmenama zakona o poreskom postupku i administraciji i u sledećim nedeljama će se već videti neki rezultati, rekao je Krstić.

    Naveo je da je o merama fiskalne konsolidacije razgovarao sa premijerom Vučićem, ne samo u poslednja dva dana već od početka njegovog mandata, a naročito od januara, nakon usvajanja budžeta.

    Kaže i da je bilo predviđeno da se do prvog jula reši pitanje Železare i nekih preduzeća kao što je Srbijagas, ali i još neka druga pitanja. Ipak, Krstić navodi da mnogo toga jeste urađeno.

    Kao jedan od razloga za ostavku, Krstić je naveo i to što je želeo da novom ministru finansija ostavi vremena za rebalans budžeta na način koji je politički i socijalno moguć.

    Govoreći o kritikama da je njegova ostavka samo farsa kako bi se skrenula pažnja sa Zakona o radu, Krstić je rekao podržava taj zakon koji, dodao je, ima i podršku ekonomista.

    Za mene je neodgovorno što se sve svodi na politiku. U situaciji kad smo u krizi, to bi moralo da prestane. Postoje stvari koje moraju da se urade i koje su dugo odlagane. Moramo da vidimo šta je moguće sprovesti, rekao je Krstić.

    Poručio je i da je kritikovanje u ovom trenutku nešto što prevazilazi odgovornost i rekao da bi voleo da čuje šta je alternativa.

    Kako je rekao, neće se vratiti u SAD i neće formalno biti zaposlen u Vladi, niti će imati bilo kakve privilegije, ali će ostati na raspolaganju Vladi ukoliko to bude potrebno.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE