Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    A stečajnim upravnicima milioni

    Stečajnim upravnicima je na ime nagrada, od kada su uvedene 2005. godine, isplaćeno čak 1,82 milijarde dinara, što je oko 15 miliona evra, a najveća isplaćena nagrada jednom upravniku iznosi 43 miliona dinara.

    Kada se na ovo doda još 519 miliona dinara na ime naknada za rad, dobije se iznos veći od 2,3 milijarde dinara, koliko im je ukupno isplaćeno od prodate imovine preduzeća u stečaju.

    Upravnici sa zvaničnom licencom, trenutno se staraju o imovini vrednoj čak 284,5 milijardi dinara, odnosno od oko 2,5 milijardi evra, koliko iznosi likvidaciona vrednost imovine ukupno 1.901, od 1.949 preduzeća u stečaju.

    Uspešni stečajni upravnici, prema važećim propisima, imaju pravo na posebne nagrade za svoj rad. Visina nagrade ne zavisi od broja predmeta.

    Ali, šansa za nagradu svakako se uvećava sa povećanjem broja slučajeva na kojima upravnik radi. Pa tako imamo situaciju da od 329 aktivnih stečajnih upravnika, čak 54 ne vodi nijedan slučaj. Ali, zato ima onih koji istovremeno vode i više od 30 stečajnih postupaka.

    Ubedljivi rekorder po broju dodeljenih stečajnih postupaka koje istovremeno vodi je Petar Vulović, iz Kraljeva, trenutno stečajni upravnik u čak 39 firmi: 27 privatnih i 12 sa većinskim društvenim, odnosno državnim kapitalom.

    Po 20 predmeta imaju Drakul Igor iz Beograda i Pešić Dragan i Mile Denić iz Leskovca. Pored njih, još 53 stečajna upravnika angažovano je u više od 10 preduzeća istovremeno. Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika pokazuju da 57 ljudi vodi čak 787 firmi u stečaju.

    Ubedljivi rekorder po iznosu primljene nagrade je i dalje Milorad Dostanić iz Sremske Mitrovice. On je 2009. godine dobio nagradu od čak 43 miliona dinara za vođenje stečaja u Agrorumi.

    Ipak, ovaj stečajni upravnik je javnosti postao poznat u slučaju druge firme u stečaju, Srem Šida, za koju je takođe dobio nagradu, tokom 2008. godine, od 31,8 miliona dinara.

    Naime, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije istražuje upravo slučaj "Srem" iz Šida, kao primer privatizacije kroz stečaj.

    Prema podacima u koje su Novosti imale uvid, još jedan stečajni upravnik pominje se dva puta u "prvih pet" najvećih isplaćenih nagrada. Stevan Moldovan je, za stečajne postupke Bačke iz Sombora i Keramike iz Kanjiže dobio nagradu od 10, odnosno 8,7 miliona dinara.

    Stečajni upravnik PIK Bečej pivare, Radmila Bukarica, dobila je nagradu od devet miliona dinara, dok je Radomiru Kuburoviću isplaćeno 8,5 miliona dinara za vođenje stečaja zemljoradničke zadruge Bajina Bašta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE