Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikalci traže referendum o Zakonu o radu

    Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će u četvrtak biti održan generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred Doma narodne skupštine i istakao da se prikupljaju potpisi za referendum o povlačenju vladinih predloga izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

    Kako je naveo, neophodno je prikupiti 100.000 potpisa, ali očekuje da će u veoma kratkom roku prikupiti pola miliona, ali je istakao da je "pitanje da li je Skupština spremna da ispoštuje volju građana na taj način i da taj zakon povuče iz procedure".

    Orbović je rekao da ima informaciju da će Skupština ubrzati svoje aktivnosti i da će pomenute zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju usvojiti već sutra i dodao da će radnici danas predati zahteve Skupštini Srbije da se ta dva zakona povuku iz procedure.

    "Ne znamo čemu tolika brzina, to su sistemski zakoni koji govore o današnjici, ali i o budućnosti i niko nije imao pravo, ma koliko da ima poslanika u parlamentu, da na ovaj način donosi ove zakone", poručio je Orbović i naglasio da je morao da se nastavi dijalog sa sindikatima i javna rasprava o tim zakonima.

    On je najavio da će na generalni protest u Beogradu u četvrtak doći radnici iz cele Srbije i članovi drugih sindikata, kao i oni na koje se, kako tvrdi, vrše veliki pritisci, a koji su protiv donošenja ovih zakona. To, dodao je, neće uplašiti radnike Srbije.

    Sindikalni lider je rekao da ovakav način donošenja dva sistemska zakona nije zabeležen nigde u svetu.

    On je kazao da su pokušali da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i da na demokratski način reše nesporazume, ali da to nije uspelo "jer neko hoće da pokaže koliko je moćan, a koliko je narod nebitan".

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE