Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan: Prva pozitivna procena o bezbednosti reaktora

    Dva reaktora na jugozapadu Japana dostigla su kriterijume bezbednosti, saopštile su danas japanske vlasti, čime je otvoren put za njihovo ponovno aktiviranje posle dugog zastoja.

    Od nuklearne katastrofe u Fukušimi, pre tri godine, ovo je prva pozitivna procena o bezbednosti reaktora u Japanu, gde je isključeno njih 48.

    U izveštaju na 420 strana navodi se da su tehnička rešenja primenjena za reaktore Sendaj 1 i 2 u skladu sa novim kriterijumima za bezbednost. Detaljno su opisane i sve predvidjene mere za slučaj prirodnih katastrofa, kao što su zemljotres, cunami, vulkanske erupcije i tornada.

    Procena bezbednosti otvara put za ponovno stavljanje u rad reaktora, ali pre toga će svoje mišljenje morati da da i nezavisna komisija.

    Ako i njen izveštaj bude pozitivan, i ukoliko posle toga takvu odluku donesu i vlasti, reaktori Sandej 1 i 2 mogli bi da ponovo počnu da rade u avgustu.

    Vlada premijera Shinzo Abea želi da u rad ponovo stavi sve reaktore koji zadovoljavaju kriterijume bezbednosti.

    Tome se oštro protive organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace i hiljade stanovnika provincije Kagošima i Kumamoto, u blizini kojih se nalaze reaktori.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE