Novi list: Gazprom kupuje MOL-ov udeo u Ini - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Novi list: Gazprom kupuje MOL-ov udeo u Ini

  Mađarska naftna kompanija MOL je definitivno odlučila da proda svoj udeo u Ini, nezvanično saznaje hrvatski "Novi list", a jedini zainteresovani kupci su Rusi, odnosno ruski Gazprom.

  Prvi čovek Gazproma, Aleksei Miller, nedavno je zbog toga bio u Zagrebu gde je razgovarao sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i predsednikom Ivom Josipovićem.

  Ruse zanima i istraživanje i eksploatacija nafte i gasa na hrvatskom kopnu, ali će se na taj konkurs, koji će hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak otvoriti danas u Osijeku, javiti najviše zbog željenog ulaska u vlasništvo Ine, piše taj list.

  MOL je, kako se može čuti od upućenih, sad definitivno spreman da proda svojih 49 odsto deonica u Ini, a deo Gazproma koji se bavi naftom, Gazpromneft, mu odgovara kao kupac, jer je deo cene spreman navodno da plati MOL-u predajući mu neka svoja druga naftna i gasna polja.

  Koliko je daleko dogovor Mađara i Rusa do sada odmakao za sada nije poznato, ali je na sastanku u Zagrebu Milanović rekao Mileru, kako se nezvanično saznaje, da su Rusi dobrodošli kao partneri u Ini, ukoliko uspeju da se s MOL-om dogovore na takav način da to odgovara, pre svega, hrvatskim interesima.

  Taj interes je očuvanje domaćih rafinerija i povećanje njihove proizvodnje, kao i povećanje rezervi nafte.

  Vlada Hrvatske je vlasnik 44 odsto deonica Ine i, prema pisanju Novog lista, pristaće na novog strateškog partnera samo ako on pristane da zadrži dve hrvatske rafinerije, i u tom slučaju je spremna da novom partneru proda još 19 odsto svojih deonica.

  Kako će na ovakav scenario u Hrvatskoj reagovati SAD, pita se hrvatski list, koji podseća da je pomoćnik američkog državnog sekretara Victorija Nuland nedavno na forumu u Dubrovniku rekla da je Hrvatska saveznik SAD-a na brojnim političkim i strateškim pitanjima, pa i po pitanju energetske sigurnosti.

  Nuland je poručila da su ambicije Hrvatske da postane regionalno energetsko čvorište realne i ostvarive, ali da bi to postali Hrvati "moraju doneti pametne odluke".

  "Između redova, Vašington poručuje Hrvatskoj da ne ulazi ni u kakav brak s Rusima, odnosno Gazpromom, koji bi, jer već posjeduje srpsku naftnu industriju, definitivno zavladao ovim, geopolitički itekako bitnim terenom," navodi taj list.

  Foto: Ina.hr

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE