Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Balkan samo naizgled neprivlačan

    Poslovanje u jugoistočnoj Evropi može se naizgled činiti neprivlačnim, ali taj region ima stvarni potencijal rasta sa više od 25 miliona stanovnika i kombinovanim BDP od 153 milijarde evra, pokazala je analiza globalne konsultantske kuće AT Kearney.

    U prezentaciji AT Kearney, predstavljenoj na upravo završenom Samitu 100 biznis lidera JIE u Cavtatu, podseća se na to da JIE predstavlja pet odsto stanovništva Evropske unije, ali da stvara manje od proporcionalnog jedan odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

    Ipak, prema analizi te konsultantske kuće, rast u JIE veći je nego u EU, ili je na nivou s ostalim zemljama istočne Evrope, a da se zbog izražene rascepkanosti, regija često zanemaruje i radije smatra skupom malih pojedinačnih tržišta.

    Investicijska područja jugoistočne Evrope su poznata, dostupna kapitalu i pogodna za napredak, a kako se ističe, da bi se gradilo na tom potencijalu, region najpre mora da prevlada svoje najvažnije izazove.

    Pre svega, potrebno je da se pojednostave protok ljudi i dobara smanjenjem administrativnih postupaka za dobijanje radnih dozvola, snižavanjem uvozno-izvoznih carina i modernizacijom infrastrukture.

    Takođe, potrebno je usklađivanje privrede i javne uprave zemalja JIE sa standardima EU, zatim uspostavljanje planiranja zajedničke infrastrukture i energetskih projekata, kao i smanjenje političkih rizika radi omogućavanja boljeg rangiranja zemlje i manjih troškova finansiranja.

    U tom kontekstu se ukazuje da region ima mogućnost za poboljšanje u smislu globalne konkurentnosti, a najznačajnija prilika za poboljšanje nalazi se u području inovacija i poslovne sofisticiranosti. Zdravstvo i osnovno obrazovanje već su na nivou EU, navedeno je u prezentaciji.

    Prema analizi, najjaču privredu u regionu (na osnovu podataka iz 2012) ima Hrvatska sa BDP od 45,4 milijarde evra, sledi Slovenija sa 36,7 milijardi, na trećem mestu je Srbija sa 30,8 milijardi evra, a poslednja je Crna Gora sa 3,3 milijarde evra.

    Međutim, kada je u pitanju standard, na prvom mestu je Slovenija sa BDP po stanovniku od 17.800 evra, zatim Hrvatska sa 10.600 evra, Crna Gora sa 5.300 evra a Srbija je na četvrtom mestu sa 4.300 evra BDP-a po stanovniku, ispred Makedonije i Albanije, koje imaju 3.700, odnosno 3.600 evra po stanovniku godišnje.

    U prezentaciji se takođe ukazuje na brojna poslovna ograničenja, kao što su poštovanje rokova i dogovora, nedostatak znanja u upravljanju i strateških sposobnosti, "apsurdni" zakoni i propisi, loša putna infrastruktura, raširena korpucija, spora administracija….

    Srbija na začelju po konkurentnosti

    Prema uporednoj analizi glavnih pokazatelja konkurenosti za 2013. godinu, AT Kearney je došao do rezultata koji govore da Crna Gora ima najmanju stopu poreza na dobit (devet odsto) a Hrvatska najvišu (20 odsto).

    U Makedoniji (25) je najjednostavnije poslovati, dok je Bosna i Hercegovina (131) na poslednjem mestu po tom kriterijumu.

    Najbolja po indeksu konkurentnosti je Slovenija (62), a na poslednjem mestu u regionu je Srbija (101). Po indeksu korupcije, najkorumpiranija u regionu je Albanija (sa indeksom 31), a najmanji stepen korupcije ima Slovenija (57).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE