Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ne očekujemo poskupljenja`

    Ministar trgovine Rasim Ljajić ne očekuje poskupljenja koliko najavljuju pojedini stručnjaci, jer će po svim prognozama, kako je rekao, biti rodna godina.

    Rod pšenice biće dovoljan za domaće potrebe, a oko milion tona će preteći za izvoz. Kukuruza će biti oko 5,7 miliona tona, a za domaće potrebe je dovoljno do 4,5 miliona tona, naveo je Ljajić za RTS.

    Ljajić kaže i da je voće dobro rodilo, a da je jedino pobacila malina, kojoj će zbog vremenskih nepogoda rod biti manji za oko 20 odsto.

    Prema rečima ministra, u prvih pet meseci ove godine zabeležen je minimalan rast prometa u maloprodaji od 1,4 odsto, a jedino oporavak ukupne ekonomije može da utiče na rast prometa u maloprodaji.

    Tek ukoliko bu u narednom kvartalu imali rast prometa, onda bismo mogli da govorimo o blagom oporavku trgovine, rekao je Ljajić i dodao da i trgovinski lanci u regionu beleže pad prometa.

    Ljajić je podvukao da trgovina nije izolovana privredna aktivinost i da ne može sama da "vuče" druge grane. "Jedno oporavak ukupne ekonomije može da utiče na rast prometa u malopredaji", kaže ministar.

    Govoreći o usvojenim izmenama Zakona o radu, Ljajić je rekao da svi moramo da se naviknemo na "neophodnost promena i moramo da živimo u korak s vremenom".

    Prema njegovoj oceni, bilo je mnogo uopštenih umesto konkretnih kritika na račun izmena Zakona, mada su se "svi saglasili da ga treba menjati".

    Našli smo meru da štitimo radnike, a da učinimo sve da pojačamo privrednu aktivnost u zemlji. Nema zaštite radnike ukoliko nemate rast zaposlenosti i rast plata, naveo je Ljajić.

    Pad kupovne moći

    Prema analizi Ministarstva trgovine, kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne, odnosno minimalne potrošačke korpe, u maju je bila manja u odnosu na april, pre svega, zbog smanjenja prosečne zarade.

    Za pokriće prosečne potrošačke korpe u maju, bilo je potrebno 1,49 prosečnih neto zarada, koje su iznosile 44.184 dinara, za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,78 prosečne zarade.

    U aprilu je za prosečnu korpu bilo je potrebno 1,43 prosečnih zarada, a za minimalnu je bilo dovoljno 0,75 prosečne zarade.

    Prosečna neto zarada je u odnosu na april, nominalno manja 3,6 odsto, a realno 3,7 odsto. Prosečna potrošačka korpa u maju iznosila je 65.922 dinara i veća je 0,24 odsto ili 156,13 dinara, u odnosu na april. U odnosu na maj 2013. godine ta korpa je veća 3,25 odsto.

    Minimalna korpa je iznosila 34.331 dinar i veća je 0,44 odsto ili 150 dinara. U odnosu na maj 2013. godine, veća je 0,47 odsto. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE