Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mencinger nije impresioniran programom Vlade Srbije

    Slovenački ekonomista Jože Mencinger komentariše najnovije poteze vlasti u Srbiji u kojima, kako ističe, ima dosta iluzija, upozoravajući da strane investicije iz novih članica Evropske unije izvlače novac.

    Mencinger, profesor u penziji, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da ga program Vlade Srbije pod vođstvom premijera Aleksandra Vučića "nije impresionirao".

    "Čini mi se dosta nekonzistentan. S jedne strane obećava subvencije, a s druge strane sniženje poreza. To na neki način ne ide zajedno. Ako imaš subvencije, moraš negde naći novac.

    Obećava da će se situacija promeniti na bolje, ali smanjuju potražnju pošto smanjuju prihode pojedinaca. Srbija, koja je dosta veća od Slovenije, ne može potražnju obezbediti izvozom. Nadanja da će na taj način obezbediti dovoljnu potražnju, da izađe iz krize, dosta su iluzorna."

    Dosta iluzija je i oko stranih investicija, navodi Mencinger. "Te investicije su opale u svim zemljama, a pogotovo u istočnoj Evropi. Strane investicije su se pokazale kao nešto što izvlači novac, pričam o novim članicama EU. Prošle godine, neto odliv kapitala iz tih zemalja bio je 40 milijardi."

    Slovenački ekonomista smatra da se Srbija zavarava da će privući strane investicije na taj način što će sniziti plate i smanjiti prava radnika. "Mislim da od toga neće biti ništa, zbog toga što u krizi stranih investicija nema puno i pogrešna su nadanja da će to brzo poboljšati situaciju."

    Teško da postoje neki drugi, manje bolni instrumenti. Ono što je obično potrebno je neka strpljivost, koju Vlada obično nema. To se verovatno najočitije pokazalo u Srbiji kada je otišao ministar finansija. Po mom mišljenju to je mlad dečak, koji je hteo nešto uraditi na brzinu, ocenjuje Mencinger.

    Ne udvarajte se EU

    "Nemam ništa protiv stranih investicija, pogotovo greenfield investicija, ali treba pogledati kakvi su trenutni učinci investicije i kakva će biti situacija nakon 10 godina. Ako bezglavo sve prodaješ što imaš, to ne vodi ničemu i to će se osvetiti nakon 10 godina."

    Mencinger smatra da je posao oko Jata koristan i za kompaniju i za Srbiju jer će to verovatno privući više turista u Srbiju. Takođe smatra da su poslovi sa Rusijom dobra stvar jer to na neki način čini Srbiju manje zavisnu od EU. I to je značajno.

    "Nemojte se udvarati EU, ako joj ne trebate, neće vas ni prihvatiti. Verovatno će prihvatiti samo zapadni Balkan i zbog toga ne treba puno tih udvaranja. Imaćete puno razgovora, koji se nazivaju zatvaranje poglavlja, jedan po jedan. Na taj način ćete približiti privredni sistem evropskom."

    "Objektivno, postoje problemi, ali ih imaju i sve druge zemlje, mada su u Srbiji verovatno veći jer od 1990, nekog velikog pomaka nije bilo", navodi Mencinger.

    Zakon na strani kapitala

    Prema njegovom mišljenju, Zakon o radu nije na strani radnika, već u službi kapitala. Ako poslodavac apsolutno ne može otpustiti radnika, to je pogrešno, ali opet, ne možemo radnike svesti na nivo reprodukcijskog materijala.

    "To je cilj tih zakona, da radnik na neki način nema nikakva prava. Sva su prava na strani kapitala, a nikakva prava na strani rada. Mi smo ipak navikli na nešto što se nazivalo samoupravljanje, ono što se opet pojavljuje u vidu nečeg što se naziva socijalno preduzeće", zaključuje Mencinger.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE