Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva zemlja bez keša?

    U Norveškoj se trenutno keš koristi u samo pet odsto transakcija, a vodeća norveška finansijska korporacija, Finans Norge, smatra da bi zemlja trebalo da iskoreni korišćenje keša do 2020. godine.

    Međutim, analitičari ocjenjuju da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da kupuju i bez kartica, prenosi Russia Today.

    Finans Norge, firma koja predstavlja više od 200 finansijskih institucija i grupa u zemlji, zagovara eliminaciju transakcija baziranih na kešu u Norveškoj, uz objašnjenje da bi se na taj način sprečili problemi sa finansijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca.

    Plaćanje kešom predstavlja tako mali procenat transakcija u društvu, da bismo mogli i bez njega, navodi se u saopštenju korporacije Finans Norge.

    Iz te korporacije navode i da je korišćenje kartica u prvoj polovini godine povećano 8,6 odsto, te da "državu keš skupo košta" i da transakcije kešom čine samo pet odsto ukupnih transakcija u Norveškoj, a manja upotreba keša zabeležena je samo u Švedskoj i Britaniji.

    Analitičari upozoravaju da bi potpuna eliminacija keša mogla poremetiti sistem slobode plaćanja. Mora biti omogućeno da kupac sam odluči na koji će način plaćati, da li želi da to bude zabeleženo, ili ne, kazao je analitičar Guri Melbi.

    Mislim i da je naivno verovati da će kriminal nestati sa povlačenjem keša. Svedoci smo da kriminal zahvata sve segmente, a banke i elektronski načini plaćanja nisu izuzetak, dodao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE