Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema posla za stalno, nema ni dece

    Bela kuga uveliko "hara" Srbijom, a na natalitet, osim nezaposlenosti i stambenog pitanja, negativno utiče i posao na određeno vreme, odnosno nesigurnost koju takav angažman povlači.

    Broj rođenih beba u Srbiji u poslednje dve godine rekordno je nizak, a nestabilna ekonomska situacija najveća je prepreka za proširenje porodice.

    Zbog posla na određeno vreme, Tatjana Tošović je trudnoću odlagala do poslednjeg trenutka i postala majka sa 40 godina, odnosno tek kad je shvatila da bi mogla da ostane bez potomstva.

    U Srbiji nije lako biti roditelj, fali mi sigurnost, sigurnost u svakom smislu. Da li možemo da ostanemo ovde, da se nadamo nečemu boljem ili ne", kaže Tatjana za RTS.

    Kako bi podstakla rađanje, Vlada Srbije je 2008. godine donela strategiju, ali ona nije dala značajne rezultate. Nezaposlenost i nerešeno stambeno pitanje i dalje su najveće prepreke na putu roditeljstva.

    "Predložiću na sednici Odbora inicijativu da se svakom trećem detetu omogući besplatan boravak u vrtiću. Ono što bi bila značajna mera, to je ta besplatna vantelesna oplodnja, kao i stopostotna isplata naknada trudnicama", ističe Dubravka Filipovski iz Odbora za prava deteta.

    Od ukupnog broja parova koji imaju decu, svaki drugi ima samo jedno dete. U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 dece, a umre više od 100.000 građana.

    Ukoliko se taj trend nastavi, prema projekcijama demografa, Srbija bi do 2060. godine mogla da ima 4.900.000 stanovnika, odnosno trećinu manje nego sada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE