Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stagnira broj preduzetnika

    Za prvih šest meseci osnovano je 13.919 preduzetničkih radnji, dok je 8.846 privatnika zatvorilo svoje male biznise. Restorani, dućani i frizerski saloni se najčešće i otvaraju i gase, a jedino rastu konsultatne aktivnosti.

    U odnosu na 2013. godinu, osnovano je 5.000 radnji manje, ali je i skoro upola manje “obrisanih”. Ovo bi bio dobar znak da nema činjenice na koju ukazuju u Agenciji za privredne registre, da te radnje osnivaju najčešće isti ljudi, pišu Novosti.

    Restorani, kafići, radnje mešovite robe i frizerski saloni prednjače po broju osnovanih svake godine, ali se isto tako najčešće i zatvaraju. Obim broja preduzetnika se ne povećava poslednjih nekoliko godina, objašnjavaju u APR.

    Jednostavna procedura osnivanja im omogućava da kada im propadne jedan posao, na određenoj lokaciji, zatvaraju radnju i počnu na nekom drugom mestu.

    Ukupan broj preduzetničkih radnji se zato uvek vrti oko istog broja. Oni nemaju veliki kapital, a posluju u okviru 10 delatnosti, koje su uglavnom uslužne.

    Od januara do kraja juna otvoreno je 2.169 restorana, kafića i pokretnih ugostiteljskih objekata, a zatvoreno je 936 ovakvih lokala.

    Otvaranje malih radnji mešovite robe, takođe je jedan od omiljenih i verovatno najisplativijih malih biznisa, u kojem se od početka godine okušalo 750 preduzetnika, dok su ključ u bravu stavila 544 vlasnika dućana.

    I frizerski saloni spadaju u oblike preduzetništva za koje se početnici u biznisu najčešće odlučuju. Osnovni razlog je što im nisu neophodna velika ulaganja.

    Pročitajte i>>>Koliko košta da se započne mali biznis?

    Među top deset preduzetničkih radnji u prvih šest meseci ove, ali i prošle godine su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

    Prošle godine ih je otvoreno ukupno 515, a od janura ove godine već 419. Agencije za konsultantske usluge se mnogo češće osnivaju nego što se zatvaraju, jer ih među brisanim iz registra nema među prvih deset.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE