Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putevi Srbije tužili austrijsku Alpinu

    Putevi Srbije tužili Sudu u Beču kompaniju Alpina zbog loše izvedenih radova na mostu Beška, za podnošenje tužbe platili 330.000 evra i traže obeštećenje od 27,5 miliona evra od firme koja je u stečaju.

    Tužba je „teška“ 27,5 miliona evra. Za ovakvo pokretanje postupka plaćena je taksa od čak 330.000 evra, što je 1,2 odsto vrednosti spora, odnosno naknada koju su Putevi morali da plate da bi uopšte pokrenuli proces, saznaju Novosti.

    Kako saznaju Novosti, i Alpina, takođe, sprema tužbu. Putevi Srbije tužili su Alpinu za ukupno tri ugovora. Jedan od njih, prema saznanjima, posebno se odnosi na obnovu starog mosta, koja je usledila posle izgradnje novog. Jer, kako je utvrđeno rehabilitacija je urađena loše i asfalt je već popucao.

    Posle proglašenja stečaja Alpine (2013), preostale radove do potpunog završetka i puštanja u saobraćaj mosta Putevi su poverili Mostogradnji oktobra 2013. To je urađeno zbog važnosti objekta i zbog obima radova koji su preostali.

    Mostogradnja je, inače, bila podizvođač Alpini na obnovi starog mosta pa je njoj dato da završi revitalizaciju do kraja. Ipak, kako je asfalt na određenim mestima već popucao, odlučeno je da se uradi novi kolovozni zastor, čiji su radovi započeli prošlog meseca.

    Do danas je ostalo nejasno koliko Alpina traži za radove na obnovi mosta, odnosno koliko su koštali podizvođači, navode Novosti.

    Konačna cena izgradnje mosta na Dunavu kod Beške još nije poznata, iako je ovaj kapitalni objekat završen i pušten u saobraćaj u novembru 2011. godine.

    Zbog dodatnih radova, koje je Alpina izvela, ugovorena cifra je premašena, ali sa investitorom nije dogovoreno za koliko. Prema računici Alpine, most je koštao nešto više od 100 miliona evra, a Putevi priznaju gotovo duplo manje. Ovaj slučaj završiće na arbitraži.

    Austrijska Alpina je pre godinu dana bankrotirala. Tada je u Srbiji izvodila radove na Koridoru 10 i obnovi mosta kod Beškeu. Ukupna potraživanja prema Alpini samo za Srbiju iznose 136 miliona evra. Toliko traže Koridori Srbije, Putevi Srbije i podizvođači i dobavljači. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE