Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodna jača inspekcija rada

    Država Srbija trebalo bi da obezbedi primenu Zakona o radu jačom, snažnijom i odgovornijom inscpekcijskom službom, ocenio je Saša Janković, zaštitnik građana.

    Janković je za RTS kazao da inspektori rada nemaju dovoljno ovlašćenja, ali i često nisu dovoljno odgovorni u obavljanju svog posla.

    "Svrha države je da obezbedi poštovanje zakona, a kod nas se poštovanje zakona svodi na pojedince. S druge strane sudovi koji moraju da primene zakon su još nedelotvorni", kazao je zaštitnik građana.

    Janković je najavio da će sledeće sedmice razgovarati s ministrom rada i insistirati na mnogo aktivnijoj ulozi inspekcije rada.

    Izmene Zakona o radu donose pravo zaposlenima da neisplaćena potraživanja naplate menicom, što Janković ocenjuje kao mali napredak, ali sa teretom na zaposlenom.

    "Nije radnik u situaciju, pogotovo u malom mestu, da se tuži sa poslodavcem, da koristi menicu, kad zna da će svi drugi poslodavci u tom malom mestu znati za taj slučaj i imati negativan odnos prema njemu", objasnio je on.

    Držva je dužna da obezbedi poštovanje zakona, "a ne da čeka kada će neki radnik pozvati inspekciju", rekao je Janković.

    Na pitanje o tome kako unaprediti isplatu plata i uplate poreza i doprinosa, i da li Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku koja je nedavno za poslodavce koji ne plaćaju te obaveze uvela "stub srama", Janković je kazao da to može da pomogne, ali da, pre svega, država treba da bude dosledna i da ne toleriše neplaćanje obaveza.

    "Ne može takav poslodavac da konkuriše na tržištu onima koji plaćaju obaveze. Kada država bude dosledna, onda svi dodatni mehanizmi, uključujući 'stubove srama' mogu da doprinesu, do tada bićemo u situaciji 'zabijanja noža u leđa radnicima", kazao je zaštitnik građana.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE