Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pljačka Železnice `teška` milijardu dinara

    Železnice Srbije u ovoj godini protiv zaposlenih podnele 28 krivičnih prijava za pljačku imovine, kojom je preduzeće oštećeno za oko milijardu dinara, pišu Novosti.

    Prijave su podnete Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a odnose se na zloupotrebe službenog položaja, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotrebe u javnim nabavkama.

    Šteta naneta preduzeću u ovim sumnjivim poslovima procenjuje se na oko milijardu dinara, saznaju Novosti iz dobro obaveštenih izvora u Železnicama.

    Primera radi, samo na jednoj železničkoj pumpi u Novom Sadu već je dokazano da je od 2010. do 2013. godine nestalo pet miliona litara lož-ulja, dizela i evrodizela. Dokumentacija se još proverava, pa se sumnja da nedostaje barem još dva miliona litara goriva.

    To znači da je samo na ovoj pumpi za četiri godine nestalo goriva u vrednosti oko sedam miliona evra, kažu u Železnicama. Radnik, koji je bio zaposlen na toj pumpi se ubio, ali, neverovatno je da se takva pljačka mogla odigrati bez ozbiljnije organizacije „posla“.

    Šest krivičnih prijava podneto je i protiv pojedinih sindikalnih lidera na železnici, koji se sumnjiče da su oštetili preduzeće i budžet Srbije za više od 60 miliona dinara.

    Takođe, 15 krivičnih prijava podneto je protiv jednog broja zaposlenih, koji su u prethodnom periodu obavljali rukovodeće poslove u kompaniji zbog sumnje da su preduzeću naneli štetu koja premašuje 170 miliona dinara.

    Među predmetima koji su prosleđeni MUP i Tužilaštvu su i remont pruge Štitar – Petlovača, eksproprijacija nepokretnosti prilikom izgradnje pruge Gilje – Ćuprija, krađe goriva u Pančevu i Prijepolju, manjak više od 100 obruča točkova u Požarevcu, nabavka brodskih kuka, prodaja polovnih šina, održavanje drumskih vozila, krađa 144 komada lisnatih trapeznih gibnjeva iz radionice u Makišu, poslovi prevođenja…

    Ali, prijave su podneta i za slučajeve koji su se desili u vreme aktuelnog poslovodstva, kao što je raskid ugovora između Železnica i Fiata za poslove na industrijskom koloseku.

    Više desetina osoba obuhvaćeno je krivičnim prijavama pa aktuelno poslovodstvo sumnja da je i to razlog velike medijske kampanje koja se vodi protiv Železnica i rukovodstva, navode u ovom preduzeću.

    Stalo se na put različitim „tašna-mašna“ kombinacijama i zbog toga smo izloženi ozbiljnom pritisku. U pripremi su još neki predmeti i očekujemo brzu i efikasnu reakciju države. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE