Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija mora da plati odštetu od 50 mlrd dolara

    Rusija će morati da plati 50 milijardi dolara odštete deoničarima bivšeg naftnog giganta Yukosa, nakon presude Međunarodnog arbitražnog suda u Holandiji.

    Nakon deset godina sud u Hagu utvrdio da je Rusija prekršila Energetsku povelju i faktički priznala da je naftnogasna kompanija Group Menatep Limited (GML) nacionalizovana. Gibraltarska GML, koja ujedinjuje vlasnike kontrolnog paketa Yukosa, pokušava da nadoknadi štetu, pozivajući se na kršenje člana 45 Povelje o energetici, čiji je cilj da zaštiti investitore od nacionalizacije imovine, koju je Rusija potpisala, ali nije ratifikovala.

    Rusija će osim odštete, koja je više nego upola manja od onoga što su oštećeni tražili od suda, odnosno 114 milijard), morati da plati i 65 milijardi dolara sudskih troškova. Rok za isplatu svih odšteta je januar 2015. godine, a nakon toga će početi da se obračunava kamata.

    Prema rečima Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova Rusije, sudski proces još uvek nije završen jer se razmatra podnošenje žalbe. „Ruska strana i institucije koje predstavljaju Rusiju u tom procesu, iskoristiće sve raspoložive zakonske mogućnosti za odbranu svoje pozicije“, ukazao je on.

    GML koja predstavlja interese Leonida Nevzlina, Vladimira Dubova i drugih, pri čemu se nekadašnji glavni akcionar Mikhail Khodorkovsky, nekada najbogatiji čovek Rusije, tradicionalno distancira od procesa, zahtevala je nadoknadu od 114 milijardi dolara, ali je sud gubitke procenio na oko 50 milijardi dolara.

    Slučaj Yukos, jedan od najpoznatijih u Rusiji u ovom veku, velika je tema u celom svetu punih 11 godina. Ruske vlasti su 2003. optužile rukovodstvo tada najveće naftne kompanije u zemlji za korupciju, utaju poreza, pranje novca i proneveru, a posle serije suđenja Rusija je dobila i najpoznatijeg zatvorenika – oligarha Mikhaila Khodorkovskyog.

    Sudski proces pokrenut je 2005. godine. Dve godine ranije (2003) ruska država je podigla tužbu protiv Yukosa zbog neplaćanja poreza. Na aukciji krajem 2004. godine prodata je osnovna imovina Yukosa – Yugansknaftogas za 263 milijarde rubalja (9,3 milijardi dolara u tom momentu).

    Predsednik i glavni akcionar Mikhail Khodorkovsky je uhapšen, osuđen 2005. za prevare, a pušten je na slobodu u decembru 2013.

    Khodorkovsky je 2005. svojim partnerima prodao udeo u GML i oni sada kontrolišu 70,5 odsto Jukosa. Biznismen se tada distancirao od svih sudskih procesa u vezi s kompanijom.
     

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE