Posao u banci skoro nemoguća misija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao u banci skoro nemoguća misija

  Bankar u Srbiji je već više od deceniju jedno od najpoželjnijih zanimanja, jer je sa prosečnom platom od 84.000 dinara među najplaćenijima, ali zbog krize i zatvaranja nekoliko banaka, sve je teže doći do ovog radnog mesta.

  Podsećanja radi, broj zaposlenih u našem bankarskom sistemu, prema podacima Narodne banke Srbije, u proteklih godinu i po smanjen je za oko 2.700 ljudi. To je posledica, pre svega, gašenja tri banke, ali i restrukturiranja jedne banke.

  Za bankare je sve manje posla i zbog pada, ili stagniranja kredita kako privredi, tako i stanovništvu. Zbog toga su banke u prvom tromesečju ove godine ostvarile dobit od 8,1 milijarde dinara, što je za četvrtinu manje nego u istom periodu lane.

  Pročitajte i>>>Zarada na visokim kamatama i skrivenim provizijama

  Na kraju prvog tromesečja, u 29 banaka je radilo 25.706 zaposlenih, navodi NBS. U osam banaka u domaćem vlasništvu radi 6.529 službenika, a u 21 banci sa stranim kapitalom 19.177 ljudi.

  Takođe, mnoge banke smanjuju svoju mrežu. Tako je smanjen broj ekspozitura našeg bankarskog sektora od kraja 2012. godine do aprila ove godine sa 1.455 na 1.079 ekspozitura. Broj šaltera je gotovo prepolovljen, a povećan je jedino broj filijala, sa 591 na 648 filijala.

  Zaposleni u bankarskom sektoru sada u proseku zarađuju 83.749 dinara. Zbog ovakvih primanja mnogi se odlučuju da završavaju ekonomske škole i fakultete. Ipak, od izbijanja krize broj zaposlenih je manji za oko 7.000 službenika.

  Pročitajte i>>>Menadžeri za sve i svašta

  Plate kod većine stagniraju. Kod banaka sa stranim kapitalom su vezane za evro, ali se obračunavaju, kako nezvanično saznaju Novosti, po znatno nižem kursu od zvaničnog.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE