Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Viškovi u preduzećima, a ne u javnoj upravi?

    Nacrt Zakona o radu zaposlenih u pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave će do kraja avgusta biti dostavljen vladi, a zatim će ići u skupštinu na usvajanje, najavila je ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

    Ona je, na okruglom stolu o tom zakonu, istakla da je ovo prvi put da se donosi Zakon o radu koji se odnosi samo na zaposlene i funkcionere u lokalnim samoupravama i da on ne uključuje javna preduzeća, za koja važi nedavno usvojeni Zakon o radu.

    Zakon treba da uredi javno službeničke odnose u samoupravama i zemlji, kazala je ministarka, dodajući da ćemo na jesen imati i izmene Zakona o državnim službenicima i državnoj upravi, kao i Zakona o platama državnih službenika, koji će svi biti "vezani" za Zakon o radu.

    Uvođenje reda u toj oblasti je jedini način da prevaziđemo krizu i da državu pretvorimo u servis građana i privrede. Mora da se reši sistem nagrađivanja, obuke i sankcionisanja rada u javnoj upravi u cilju kvalitetnijeg rada u upravi, kazala je Udovički.

    Ona je istakla da je potrebno objediniti elemente javne uprave i smanjiti troškove. Navela je da ima viškova zaposlenih u javnom sektoru, ali da analize pokazuju da se taj višak uglavnom nalazi u javnim preduzećima, a ne u javnoj upravi.

    Prema njenim rečima, ponegde postoje manjkovi kvalitetnih ljudi i viškovi manje kvalifikovanih, ali pre svega postoji jedna neprilagođenost funkciji i ciljevima.

    Često su sredstva ulagana na broj zaposlenih, a štedelo se na materijalnim troškovima, a u njima se nalaze ključni elementi, kao što su dobre konsultantske usluge i održavanje kapitala, navela je ona.

    Udovički je istakla da "moramo da uvedemo profesionalnost, efikasnost i kvalitet u rad državnih službenika". 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE