Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Toyota drži tron

    Japanski proizvođač automobila Toyota zadržao je u prvoj polovini godine poziciju najvećeg svetskog prodavca vozila, ispred nemačkog Volkswagena, koji je sa drugog mesta potisnuo američki General Motors.

    Toyota je u šest meseci zaključno sa junom prodala 5,09 miliona vozila, četiri odsto više na godišnjem nivou, uz rast prodaje na domaćem tržištu i ostatku Azije, kao i u SAD i Evropi.

    Prodaja u Japanu bila je snažna početkom godine, budući da su kupci požurili da nabave vozila uoči stupanja na snagu novog poreza od 1. aprila. Prodaja je u Kini porasla 12 odsto, u Evropi osam, a u SAD pet odsto.

    VW je prodao 4,97 miliona automobila u prvoj polovini godine, prestigavši GM sa prodatih 4,92 miliona vozila, ali i koji se u poslednje vreme bori sa skandalom oko masovnog povlačenja vozila.

    Toyota je i prošle godine zauzimala prvo mesto na listi najvećih prodavaca, uz rekordnu godišnju prodaju od 9,98 miliona vozila. Kompanija veruje da će ove godine premašiti cifru od 10 miliona vozila.

    GM je bio najveći svetski prodavac vozila sedam godina, pre nego što je "predao titulu" Toyoti 2008, da bi se kratko vratio na prvo mesto 2011, kada je proizvodnja Toyote bila pogođena zemljotresom i cunamijem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE