Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Rizici po globalnu ekonomiju

    Oštar rast kamatnih stopa širom sveta u kombinaciji sa usporenijim rastom ekonomija u razvoju, mogli bi u narednih pet godina sniziti stopu rasta globalne privrede za čak dva procentna poena, upozorava Međunarodni monetarni fond.

    U izveštaju koji analizira na koji način bi nacionalne politike pojedinih zemalja mogle "potkopati" svetske ekonomije, MMF upozorava da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao pogoditi i ostatak regije, ako sankcije Rusiji eskaliraju i zahvate isporuke gasa prema Evropi i oslabe evropske banke.

    To bi moglo prouzrokovati dalja previranja na finansijskim tržištima, nasuprot mirnoj situaciji na tržištima u poslednje vreme, navodi se u izveštaju MMF.

    Kao i u dosadašnjim izveštajima, MMF navodi i da bi zaoštravanje monetarne politike u bogatim zemljama imalo ograničeni negativni učinak na ostatak regije.

    Njihov uticaj, takođe, mogao bi biti prigušen ako i dođe do povećanja kamatnih stopa u SAD i Velikoj Britaniji uz paralelni nastavak ublažavanja monetarnih politika u evrozoni i Japanu, iako bi to "neusklađeno" zaoštravanje moglo izazvati dodatnu globalnu volatilnost valutnih kurseva.

    MMF je u protekle četiri godine snizio projekcije stopa rasta za tržišta u razvoju za ukupno dva procentna poena. Sada očekuje da će u idućih pet godina njihov rast usporiti na pet odsto.

    Imajući u vidu značajan i sve veći doprinos tržišta u razvoju globalnoj ekonomiji u proteklih nekoliko decenija, najnovije usporavanje tih privreda moglo bi imati dalekosežne posledice, upozorava MMF.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE