Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inflacija i cene pod kontrolom?

    Inflacija je u prvom polugodištu iznosila dva odsto, a mesečni rast potrošačkih cena 0,1 odsto, navodi se u analizi Ministarstva trgovine Srbije.

    Veći intezitet rasta bio veći u januaru i aprilu, u odnosu na februar, maj i jun, dok su u martu cene bile snižene za 0,3 odsto. Ostvareni rast cena u ovoj godini najniži je u poslednjih sedam godina, na vodi se u analizi.

    Na rast potrošačkih cena u periodu januar-jun, najveće učešće imale su cene hrane i bezalkoholnih pića, oko 56 odsto, sa rastom 3,2 procenta, odnosno iznad opšteg rasta, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

    Na drugom mestu su cene alkoholnih pića i duvana, čije učešće iznosi 25 odsto, ali su one istovremeno imale najveći intezitet rasta od 6,3 odsto. Natprosečno su povećane još i cene rekreacije i kulture 3,2 odsto i zdravstva 2,2, s tim što je njihovo dejstvo znatno manje.

    Ispod proseka su povećane cene restorana i hotela 1,3, stana, vode, struje, gasa i drugih goriva 1,1, transporta 0,7 i ostale robe i usluga 0,3 odsto. Sniženje cena je zabeleženo kod odeće i obuće 2,8 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja jedan, obrazovanja 0,7 i komunikacija 0,2 odsto.

    Ministartvo ističe da su na kretanje cena uticale, pre svega, cene prerađene i neprerađene hrane, cigareta i pića, a zatim i cene proizvoda i usluga lokalne samouprave, lekova i gasa za domaćinstvo.

    U prvom polugodištu natprosečan rast cena imali su meso, voće, povrće, pivo, duvan, odeća, popravke obuće, snabdevanja vodom i različitih komunalnih usluga, popravke nameštaja, mali električni aparati, alati i oprema za kuću, farmaceutski proizvodi, medicinski proizvodi i usluge, bicikli, održavanja i popravke vozila.

    Natprosečno su poskupele i poštanske usluge, informatička oprema, oprema za sport i kampovanje, veterinarske usluge, knjige, kancelarijski materijal i paket aranžmani. Učešće svih tih grupa u ukupnom rastu je oko 31,2 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE