Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Nemačkoj vreme za povišice

    Guverner nemačke centralne banke Jens Weidmann izjavio je da bi više plate u Nemačkoj bile opravdane u svetlu jačanja privrede, dodajući da bi taj rast mogao da iznosi tri odsto.

    Prema rečima šefa Bundesbanke, prirodno je da plate porastu više nego u vreme kada je nemačka ekonomija bila u mnogo lošijem stanju, prenosi agencija France presse.

    Weidmann je, međutim, dodao da Bundesbanka ne izdaje preporuke i da rast plata mora biti usklađen sa specifičnim situacijama u pojedinačnim sektorima privrede.

    Prošle nedelje, glavni ekonomista Savezne banke Jens Ulbriht ocenio je da rast plata zaposlenima, imajući u vidu dobru konjunkturu, nisku nezaposlenost i povoljne perspektive, ispada i više nego umeren.

    Zato, u interesu stabilnosti valute, najbolje je da se zaposlenima isplate veće plate. Tako će više trošiti, biće više novca u opticaju i inflacija će se vratiti na poželjni nivo od oko dva odsto.

    Jer i realne plate zaposlenih u Nemačkoj već godinama padaju ili su, u najboljem slučaju, pokrivene inflacijom, ocenio je on u izjavi za Spiegel, koju je preneo Deutsche Welle.

    Istovremeno, Deutsche Welle je podsetio kako je stopa inflacije i u zoni evra i u čitavoj Evropskoj uniji izuzetno niska tako da se ekonomisti već boje druge, možda još veće pošasti od inflacije – deflacije.

    Čak i na benzinskim pumpama još jedva da rastu cene jer se ne troši. Deflacija zapravo znači da novcu raste vrednost čak i bez ikakvog rada i to je prava katastrofa za svaku nacionalnu ekonomiju, zaključio je tada DW.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE