Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Težak period za srpsku energetiku

    Elektro-energetski sistem Srbije je u teškoj situaciji zbog nedavnih poplava i struja mora racionalno da se troši da bi se pregurala predstojeća zima, upozoreno je na energetskom skupu u Beogradu.

    Neizvesno je da li će dva velika kopa u Kolubari raditi punim kapacitetom i tokom zime će nedostajati više od 30.000 tona uglja dnevno, tako da će na nivou proizvodnje EPS biti nedostatak oko 15 odsto, rekao je direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović, dodavši da "ulazimo u jedan težak period".

    U Kostolcu se, kako je rekao, nije smanjivala proizvodnja električne energije zbog elementarnih nepogoda, mada ima problema sa vodom u kostolačkom kopu, ali su ti problemi dosta manji nego u Kolubari.

    Blokovi rade prema predviđenom bilansu, jedan blok je u godišnjoj revitalizaciji koja je počela u martu i biće gotov krajem novembra i očekujem da će tokom zime svi kapaciteti raditi, naglasio je Jovanović.

    Na pitanje da li će Kostolac imati dovoljno uglja i za potrebe građana, Jovanović je kazao da je upravo objavljen javni poziv za prodaju 120.000 tona uglja iz Kostolca za određene grupe kupaca, penzionerska i invalidska udruženja, sindikate, bolnice, škole, obdaništa i druge institucije i udruženja.

    Profesor Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Singidunum, Zlatko Dragosavljević, istakao veoma komplikovanu situaciju zbog poplava i izlivanja vode u površinske kopove "Tamnava zapad" i "Veliki Crljeni" u Kolubari.

    U Srbiji danas, na primer, od četiri sijalice koje svetle, tri svetle zahvaljujući uglju, a dve zahvaljujući Kolubari i sada je takva situacija da od te dve sijalice jedna ne svetli, objasnio je Dragosavljević.

    Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, rekla je da to ministarstvo stalno apeluje na građane da racionalno troše struju i budu odgovorni, a naročito zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi posle majskih poplava.

    Pojedini učesnici skupa "Značaj Balkana za energetsku bezbednost Evrope" istakli su da srpska energetika funkcioniše nerealno i da što pre mora da počne da funkcioniše po tržišnim principima, s obzirom na to da se ne otvaraju novi pogoni, da je oprema stara i neefikasna, cena struje niska…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE