Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo i zašto papreno plaćamo espresso

    Posle informacije o ogromnoj zaradi na cenama pića u lokalima, reagovali su i sami ugostitelji pravdajući skup espreso velikim troškovima, tvrdeći da je za kafić od 50 kvadrata mesečni izdatak 250.000 dinara.

    Kako pišu 24 sata, samo dan pošto se pojavila inicijalna vest, mnoge gazde i konobari su morali da objašnjavaju svojim mušterijama zašto espreso koji njih košta 15 dinara naplaćuju 150, a vodu koja košta 13 – 140 dinara.

    Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova.

    Mesečni troškovi za lokal od 50 kvadrata su oko 250.000 dinara, bez plata i doprinosa. Sa radnicima troškovi se uvećavaju za minimum 40.000 dinara po zaposlenom, objašnjava za 24 sata Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.

    On tvrdi se sa tolikim troškovima “osećaju kao dobitnici na lotou ako im ostane sedam odsto zarade”. Da bismo bili u plusu, dnevno bismo morali da prodamo najmanje 100 kafa. Profit je u ugostiteljstvu varljiva kategorija, nekada ne ostane ništa, nekada zaradimo 70.000 dinara, kaže on.

    Prema podacima predsednika Udruženja ugostitelja, bez manjih i povremenih troškova, mesečni troškovi kafića od 50 kvadrata su:

    Grejanje – 17.500
    Struja – 40.000
    Voda+telefon – 13.000
    SOKOJ – 3.000
    Higijena+čistoća – 32.490
    Doprinosi i plate zaposlenih – 40.000 po radniku
    Potrošni inventar – 30.000
    PP + bezbednost na radu zaštita – 20.000
    Knjigovođa – od 10.000 do 20.000
    (Bez plata i doprinosa zaposlenih, u zbiru ovih stavki dođe se do iznosa od 175.990 dinara)

    "Anamneza" cene espresa

    Šoljica espresa stvarno košta oko 15-20 dinara, ali tu uračunavamo i cenu šoljica, a komplet košta oko 2.000 dinara. Tu su i salveta, kašičica, šećer, mleko, voda (kubik vode za privredu košta 220, a za građanstvo 65 dinara), struja, servis kafe-aparata, plus zaposleni, usluga i na kraju marža, objašnjava  Stanojević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE