Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gde je 8,5 miliona evra od sudskih nagodbi?

    Ne postoji evidencija o tokovima 8,5 miliona evra koliko je tužilaštvo prihodovalo na osnovu nagodbe s počiniocima krivičnih dela u zamenu za odustajanje tužilaštva od gonjenja, pišu Novosti.

    Počinioci krivičnih dela koji su pristali da priznaju krivicu i uplate novac u humanitarne svrhe, za tri i po godine donirali su čak 8,5 miliona evra. Problem je, međutim, što niko nije kontrolisao te uplate, pa ne postoji evidencija za šta je tačno novac potrošen.

    Načelo oportuniteta uvedeno je u Zakonik o krivičnom postupku 2001. To je diskreciono pravo javnog tužioca da predoči licu da za određena dela, za koja je zaprećena mala kazna zatvora, može da prizna izvršenje i uplati novac u humanitarne svrhe, ispravi štetne posledice svog dela, ili pristane na rad u javnom interesu, u zamenu za odustajanje od gonjenja.

    Time se rasterećuju sudovi, smanjuju troškovi postupka, a reč je o krivičnim delima kod kojih nije izražena društvena opasnost, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

    Od pre četiri godine Republičko javno tužilaštvo vodi evidenciju svih prihoda po područjima apelacionih sudova. Ali Zakonik je sve do nedavnih izmena ostavljao prevelika diskreciona prava tužiocima i samim tim otvarao prostor za nepravilnosti.

    Tužilac je bio taj koji daje broj žiro-računa na koji će okrivljeni uplatiti novac, a humanitarnu organizaciju su praktično mogli da otvore i njegovi prijatelji, rođaci, komšije…

    Nije bilo gotovo nikakve kontrole, a humanitarne organizacije su samo ponekad u zahvalnicama izveštavale tužilaštvo na šta je novac potrošen, kaže Ilić.

    Tako je, recimo, direktor jednog kliničkog centra poslao zahvalnicu za dobijene pare i obavestio tužioca da su zaposleni zahvaljujući njima otišli na seminar u Brazil. Evidencija pokazuje da je novac išao u različite namene, uplaćivan je raznim sindikatima, opštinama i različitim fondovima.

    Novac pod kontrolom i za prioritete

    Ubuduće će se, po Ilićevim rečima, novac uplaćen po nalogu tužioca slivati na podračun za te namene u Trezoru. Na svakih pola godine petočlana komisija raspisivaće konkurs za organizacije, javne ustanove i fizička lica koja žele da se bave humanitarnim radom.

    Oni su dužni da naprave mini projekat. Svi koji dobiju pare polagaće komisiji račune gde su ih potrošili. Komisija će novac raspoređivati prema prioritetima.

    Ako je tog trenutka prioritet mamograf u nekoj bolnici ili renoviranje bloka za porodilje, novac će ići tamo. Od tog novca će i bolesna deca ići na lečenje u inostranstvo, a mogu da budu opremljeni i sportski tereni u školama.

    Najčešća dela za koja počinioci nagode su saobraćajke, ali ima i porodičnih svađa s privođenjem, poreskih utaja, krađa struje… Tužilaštvo će izdati obavezno uputstvo za koja dela se može izreći oportunitet, pa ni to ubuduće neće biti prepušteno diskrecionom pravu tužioca, kaže Ilić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE