Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Odredbe Zakona o radu nezamislive u Evropi`

    Pojedine odredbe novog Zakona o radu u Srbiji nisu u skladu sa evropskim standardima, a neke predstavljaju korak u nazad i nezamislive su u Evropi, kaže predsednik Nemačkog saveza sindikata Reiner Hoffmann.

    Hoffmann je, na konferenciji za novinare rekao da se novim zakonskim izmenama u Srbiji predviđa rad na određeno vreme do 36 meseci, što nije u skladu sa evropskom praksom.

    On je naglasio da u Nemačkoj rad na određeno može da traje najduže 12 meseci, a nakon toga radnik dobija sigurno zaposlenje i to jeste u skladu sa evropskim direktivama.

    Takođe, kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, u sadašnjem zakonu u Srbiji je predviđena da u pregovorima oko prošerenja dejstva sindikalno treba da bude organizovano 50 odsto zaposlenih, a ne 30 odsto kao što je bilo do sada, naveo je Nemac.

    Hoffmann je Vladi Srbije savetovao da obnovi socijalni dijalog, a predstavnicima poslodavaca i sindikata da ojačaju svoje organizacije i udruženja i u direktnim pregovorima dođu do rešenja o gorućim pitanjima.

    Takva praksa, prema njegovim rečima, postoji u Nemačkoj, gde se do zakonskih rešenja koja se tiču sindikata i poslodavaca dolazi u direktnim pregovorima. To je rasterećenje i za državu, a bolje je i za zaposlene i poslodavce da se sami dogovore, nego da im se nameće rešenje.

    Na pitanje da li je u skladu sa standardima u Evropi najava resornog ministra Vulina da će se novim zakonskim propisima, koji su u pripremi, urediti i organizacija sindikata, Hoffmann je podsetio da to nije u skladu ni sa Ustavom Srbije kojim je garantovana sloboda udruživanja i okupljanja.

    Lider UGS Branislav Čanak je rekao da u toku pregovora o izmenama Zakona, vlada "koja sebe naziva reformskom", predstavnicima poslodavaca i sindikata nije dozvolila da sami definišu niti jedan član tog zakona, što je potpuno suprotno evropskoj praksi.

    "Neću nasamo sa Vulinom"

    Hoffmann je potvrdio da je odbio razgovor sa ministrom Aleksandrom Vulinom sve dok, kako je rekao, dva predsednika ovdašnjih sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, ne mogu da prisustvuju tom razgovoru.

    Ne mogu da ostavim na cedilu svoje kolege i da vodim takav bilateralni razgovor. Kako su mi rekli sindikati u Srbiji, Socijalno-ekonomski savet uopšte nije ni učestvovao u pripremi Zakona o radu, zaključio je Hoffmann.

    Hoffmann, koji vodi najveću evropsku sindikalnu organizaciju sa 6,2 miliona članova, došao je u posetu Savezu samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost kako bi im preneo podršku nemačkih sindikalaca.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE